Çine İlçesi'ne bağlı İbrahimkavağı Köyü meydanında sohbet toplantısı düzenleyen Vali Kerem Al, köylülerden RES'e neden karşı çıktıklarını anlatmalarını istedi. Köy Muhtarı Süleyman Emeksiz, Madran Dağı zirvesinin köylerinin yaşam alanı olduğunu ve hayvancılıkla geçinen halkın mera olarak kullandığı bölgenin kendilerine hiçbir şey sorulmadan gasp edilmeye çalışıldığını ileri sürdü. İbrahimkavağı köylülerinin avukatı olan Berna Babaoğlu Ultaş ise RES projesinin iptali için Orman ve Su İşleri Bakanlığı, EPDK ve Aydın Valiliği'ne 3 ayrı dava açtıklarını ve mahkemenin sonucunu beklediklerini belirterek, "RES projesinin uygulanacağı alan köylünün geleneksel yaşam biçimlerini bozacak. Ayrıca ÇED raporunun alınmamış olması da mevzuata aykırıdır. Bu nedenle de RES'e karşıyız. Açtığımız davaları kazanacağımıza da eminiz" diye konuştu.

"GÖREVİMİZ, ORTA YOL BULMAK"

RES projesinin üstlenici firması ile köylü arasında bir inatlaşma olduğunu düşündüğünü belirten Vali Al, "Bakınız bizim buradaki görevimiz köylü ile jandarmamızı karşı karşıya getirmemek için ne yapmamız gerektiğini tespit edip bir orta yol bulmak. Sonuçta ilgili firma lisansını almış ve çalışmaya başlayacak. Bizden de kendi güvenliklerini sağlamamız isteniyor. Devlet olarak bunu yaparken önceliğimiz vatandaşımızdır, sizlerin mağdur olmamasıdır. Buraya bilim adamlarını, konunun uzmanlarını getirelim ve sizlerle görüştürelim. Kimsenin kafasında soru işareti kalmasın. İlgili firmanın köyünüze ücretsiz elektrik vermesi gibi öneriler götürelim, ben ilimde köyümde huzursuzluk çıksın istemiyorum, buna göz yummam. Yine gelip oturup konuşacağız. Devletimiz köylümüzün yanındadır" dedi. Bu sırada soru sormak isteyen bir gazeteciye de, "Arkadaşlar gazetecisiniz değil mi, aktör değilsiniz yani" diye tepki gösterdi.

"DAYAK YEDİM"

Köy meydanında gerçekleşen toplantı sırasında söz alan evli ve üç çocuk annesi 42 yaşındaki Hayriye Tel, "Valim geçen yılki olaylarda 5 tane jandarma beni tekme tokat dövdü. Tüm vücudum yara bere içersinde kaldı. Hastaneden rapor alıp tedavi gördüm. Biz bunlar para kazanacak diye askerimizden dayak yedik" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Vali Al, "Biz buraya bunları silmek, kapatmak için geldik, zamanında yanlış yapılmış, sizler görmezden gelinmişsiniz ama artık bunları konuşmayalım, önümüze bakalım" diyerek köylüleri sakinleştirmeye çalıştı.

HERKES ÖNYARGILI

Toplantıya misafir olarak katılan Aydın TEMA Vakfı üyesi Osman Erdem ise dünyada teknolojinin hızla geliştiğini ve yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Dünyadaki en temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar enerjisidir. Bu santralleri Almanya'da halk destekliyor ve her yerde kurulmasını istiyor. Burada ise yanlış bir bilgilendirme olduğunu düşünüyorum, görüyorum ki herkes ön yargılı, daha konuşmaya başlamadan hep bir ağızdan 'biz santral falan istemiyoruz, santrallerini bizim köyden başka yere gidip kursunlar' diyorsunuz. Burada bir yanlış var, dünyada nükleer enerji kaynaklarını yönlendirenler 'RES'e hayır' yazılı pankart asarak eylem yapanların ceplerine 50-60 bin doları indiriyor, aferin diyor" dedi.

Vali Al, toplantının ardından kendisine eşlik eden Aydın İl Jandarma Komutanı Albay Bülent Bulut, Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Süleyman Gündeay ile köyden ayrıldı.

4 JANDARMA İLE 2 KÖYLÜ YARALANMIŞTI 

Geçen yıl 21 Haziran'da Çine Madran Dağı zirvesinde Kıroba Elektrik Üretim A.Ş. tarafından kurulmak istenen Rüzgar Enerjisi Santraline karşı çıkan köylüler, firma çalışanlarının tesis kurulacak alana gitmesine engel olmuşlar ve çıkan olaylarda 4 jandarma ile 2 köylü çeşitli yerlerinden yaralanmış, 2'si kadın 9 köylü gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı. Köylüler, bir ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.