İlçede nohut fiyatlarının son 30 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte, önceleri kilosu toptan 3-4 liradan satılan nohutun fiyatının bu günlerde 6-7 liraya yükseldi. Bu durum 5-6 liradan satılan leblebinin fiyatını da tetikledi. Leblebinin kilo fiyatı da 9 liraya fırladı.

Simav genelinde geçen yıl nohut hasadında mantar hastalığından dolayı verimsizlik yaşandığını ifade eden Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner, rekoltenin düşmesinin nohut ve ardından da leblebinin fiyatının yükselmesine neden olduğunu bildirdi. Bölgede başgösteren mantar hastalığı öncesi üreticinin dekardan 120 ile 130 kilogram arasında verim alırken, geçen yıl nohutta verimin dekar başına 70 ile 80 kilogram civarına kadar düştüğüne vurgulayan Başkan Bütüner, “Yaşanan bu olumsuzluklar yüzünden nohutta rekolte azalınca fiyatlar da arttı. Leblebinin fiyatı 2 katına çıktı” dedi.

Mantar hastalığının bu yıl bölgede tekrarlanmaması için işi sıkı tuttuklarını ifade eden Bütüner, “Hazırlıklara şimdiden başladık. Sertifikalı tohumluk başta olmak üzere çiftçinin elindeki tohumu ekmeden önce mutlak surette ilaçlamasına öncülük edeceğiz” diye konuştu.

Leblebinin avare, dağlı, tuzlu kavrulmuş, soyalı, soslu, şekerli çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Simavlı çerezci Fatih Koç da “İşlenmemiş nohudu 6-7 liradan alıyoruz. Dolayısıyla leblebiyi 9 liradan satıyoruz. Zorunlu zammın ardından zaten düşük olan leblebi satışları tamamen durdu” dedi.



MY(İÖ/AAA)