Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Alsim Alarko-Ansaldobreda Konsorsiyumu'na 108 milyon liraya yaptırılan ve önceki yıl hizmete giren Hafif Raylı Sistem'de çalışan 51 makinistin 6’sı kadın makinist. Samsun’da huzur evinde personel sorumlusu olarak çalışırken raylı sistemin kurulduğunu duyup makinist olmaya karar verdiğini söyleyen 36 yaşındaki 1 çocuk annesi Yasemin Danışmaz, şunları anlattı:

"Yapabileceğime inandım ve 6 ay süren eğitim ardından hafif raylı sistemde makinist oldum. 2 yıldan bu yana 6 kadın makinist arkadaşımla birlikte hafif rayı sistemi kullanıyoruz. Ben otomobil de kullanıyorum. Ancak makinist olmanın sorumluluğu çok daha fazla. Trafikte ani bir durumda yolda sağ veya sola kaçma şansınız var. Ancak bunda ray üzerinde belirlenen güzergahta gidiyorsunuz. Ani olaylarda daha dikkatli olup çok çabuk karar vermek zorunda kalıyoruz. Hafif raylı sistemin sorumluluğu çok daha fazla. Sadece bir seferde 360 yolcunun sorumluluğunu taşıyorum. Durağa yaklaştığımızda bize el sallayıp selam veriyorlar. Vardiyalı sistemle görev yapıyoruz. Makinistlik kadınların çoğunlukta olduğu bir meslek değil. 9 yaşında bir kızım var. Hem evime zaman ayırıyorum hem de işime. Eşim ve kızım da beni destekliyor. Kızım ve eşim benimle gurur duyduklarını söylüyor."

Yasemin Danışmaz’ın yanı sıra 30 yaşındaki Nagehan Rize, 29 yaşındaki Merve Demirel, 27 yaşındaki Hilal Arıkan, 25 Yaşındaki Kübra Teber ve 29 yaşındaki Yasemin Ergün’de raylı sistemde makinist olarak görev yapıyor. 16 kilometrelik güzergahta 21 durak bulunuyor. Raylı sistem günde ortalama 60 bin yolcu taşıyor.



YK(İS/İD)