Avrupa'daki Zaman gazetesi bürolarına yapılan saldırılar ile ilgili olarak Dışişleri Bakanı Davutoğlu, diğer gazetelere de basın mensuplarına da yapılmış olsaydı tutumlarının aynı olacağını söyledi. Davutoğlu; "Zaman bürolarına Avrupa'da yapılan terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Bu sadece bizim çok saygın bir basın kuruluşumuza yapılan bir saldırı değil, aynı zamanda Avrupa'da fikir özgürlüğüne, basın özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Bütün ülkelerin aktif ve koruyucu tedbir almalarını bekliyoruz" dedi.

NATO FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ

Türkiye'de de yer alan NATO füze savunma sisteminden sağlanacak istihbaratın İsrail'e verilip verilmeyeceği yönündeki soruya NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Türkiye'nin tesislerden bir tanesine ev sahipliği yapmayı kabul etmesinden büyük mutluluk duyuyoruz .Füze savunma sistemi içerisindeki veriler, istihbarat üçüncü ülkelerle paylaşılmayacak. Kendi ittifakımız içerisinde müttefiklerimizle paylaşacağız. Sistem savunmaya yönelik bir sistem ve NATO müttefiklerinin toplumlarını korumayı amaçlıyor" dedi.

"İZİN VERMEYİZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ise "NATO imkanları ve tesisleri sadece ve sadece NATO üyeleri arasında, NATO dayanışması çerçevesinde kullanılır. Bir takım internet sitelerine dayalı olarak haberler yapıldığını ve birkaç gün önce de sanki bir İsrail füzesiyle bu radar sisteminin testinin yapıldığı yönünde bir haberler son derece asılsız. Hiçbir temeli bulunmuyor. Bunların hiçbir karşılığı yoktur. Biz hiçbir zaman herhangi bir NATO tesisinin herhangi bir üçüncü taraf tarafından kullanılmasına izin vermeyiz. Bunu çok açık bir şekilde ifade ediyorum. Hele bu İsrail olursa tutumumuz daha da net ve açıktır" dedi.

DAVUTOĞLU "TÜRKİYE NATO'NUN İSTİKRAR YAPICI FAALİYETLERİNE KATKIDA BULUNMAYA HAZIR"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Rasmussen'in ziyareti Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60. yılı vesilesiyle yapılan faaliyetler kapsamında gerçekleşti. Değişim süreci içinde NATO başarılı bir ittifak sistemi olarak hep pozitif rol oynadı ve bu role Türkiye'nin büyük katkısı oldu. Türkiye bundan sonra da NATO'nun istikrar yapıcı faaliyetlerine her zaman katkıda bulunmaya hazırdır. Gittikçe de NATO içinde küresel ve bölgesel sorumluluklarına paralel olarak etkinliği de artmaktadır. Bundan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

RASMUSSEN "TÜRKİYE NATO'NUN HAYATİ BİR ÜYESİDİR"

Türkiye'nin, NATO'nun 60 yıldır "hayati önem arz eden" bir üyesi olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ""60 yıl içinde bir çok şey değişti ancak birbirimize karşı taahhüdümüzde herhangi bir değişiklik olmadı. Bizim kararlarımızda her zaman Türkiye'nin sesi sözü hissediliyor. Arap Baharı devam ettikçe Türkiye'nin liderliği daha da önem kazanacaktır. Türkiye burada yine hayati bir önem taşımaktadır ve NATO'nun hayati bir üyesidir" dedi.