İzmir’deki 130 yemek sanayicisi Ramazan ayını zor geçirecek. Fabrikalara tabldot yemek veren sanayicilerin iş hacmi, öğle yemeklerinin kalkmasıyla Ramazan'da yüzde 30 düştü. Sektör bu düşüşü toplu yemek yenen iftar çadırlarıyla dengelemeye çalışsa da orada da karşısına beş yıldızlı oteller çıktı. İzmir’de iftar menülerinde fiyatı kişi başı 10- 15 liraya kadar çeken oteller, yemek fabrikalarına rakip oldu.

EYSAD Başkanı Ahmet Hakan Ay, şöyle konuştu:

"Oteller bizim sektöre el attı, fiyatları aşağı çekti. Lüks ortamlarda hayır yemekleri verilecek. Bu, orucun, ramazanın ruhuna aykırı. İftar çadırlarındaki birlik ve beraberlik ruhu, sıcaklık otellerde yok. Biz dört çeşit yemeği tabldot şeklinde veriyoruz. Otellerde vatandaşın çorbası bitiyor, garsonun ana yemeği getirmesi bekleniyor. İftar çadırının masa, sandalye, ekipman, garson ve yemek masrafıyla yaklaşık kişi başı 10- 15 liraya hizmet veriyoruz, beş yıldızlı oteller de fiyatı buraya kadar indirince zor durumda kaldık. Herkes işini yapmalı. Sektör zaten darboğazda. Bu fiyatlarla baş etmek mümkün değil. Biz otellerin alakart menülerine karışmıyoruz. Onlar da bizim iftarlarımıza girmesin."

BELEDİYELER CAN SUYU OLAMADI

Toplu yemek üreten sanayiciler için ilçe belediyeleri de can suyu olamadı. Sadece Bayraklı, Bornova ve Gaziemir belediyeleri, iftar çadırı için ihaleye çıktı. Diğer belediyeler alışveriş çeki ya da erzak paketi dağıtma yolunu seçti. EYSAD Başkanı Ay, iftar çadırı ihalelerinin de kişi başı 2.5 ve 5 lira gibi dip fiyatlara verildiğini öne sürerek, "Bu ihalelerde kırım çok oldu. İhaleler birkaç firma arasında geçti. Bu kadar düşük fiyatlara yemek veremeyen işini doğru düzgün yapan firmalar teklif vermedi" dedi.

RAMAZAN MENÜSÜNÜ SICAK ÇARPTI

EYSAD Başkanı Ay, hazırladıkları ramazan menüsünde aşırı sıcaklar nedeniyle et yerine tavuğu, şuruplu tatlı yerine komposto, meyve ve sütlü tatlıları koyduklarını, ağır çorbalar yerine sebze ve yayla çorbasının tercih edildiğini belirterek, yoksul kesime yönelik iftar menülerinden eti çıkarmadıklarını vurguladı.