Bu yılın 'Çin Kültür Yılı' ilan edilmesi nedeniyle İstanbul’da Çin-Türkiye İslam Kültür ve Sanat Eserleri Sergisi ve etkinliklere Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof.Dr. Mehmet Paçacı, Çin Din İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Glo Wei ile Çin İslam Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yang Zhibo da katıldı. Çin hükümetinin 'göz boyaması yaptığını' öne süren Dünya Uygur Kongresi Genel Başkanı Rabia Kadir, Amerika’dan bu etkinliği eleştirdi. Kadir, şöyle dedi:

"Çin Hükümeti'nin dini işleri komitesinin Türkiye’ye gelerek Türkiye”de Kuranı Kerim ziyafeti ile açmış olduğu İslami Eserler Sergisi ile Uygur halkının ne kadar rahat yaşadığını ifade edilmek istenmektedir. Çin Hükümeti'nin tüm Türk halkının gözünü boyamaya çalışmasını üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Çin hükümeti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Temmuz 2009 tarihinde meydana gelen olayı 'Soykırım' olarak nitelemesi ardından Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde bulunmak isteyen Çin Hükümeti Türkiye’deki propaganda faaliyetlerine böyle devam etmek istemektedir. Türk halkına şirin gözükerek insanların kafasını yıkamaya çalışmaktadır."

Uygur halkının liderliğini yapan ve Amerika’da yaşayan, Türkiye’ye gelmek için vize isteğinde bulunan Rabia Kadir,İstanbul’da Türkiye ile Çin tarafından yapılan ortak etkinlikle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk siyasetçilerine, Türk vatandaşları ve Türk halkına Uygurların ne kadar rahat bir yaşamda olduğunu anlatmak istenmektedir. Her faaliyetlerinde özgürlükten bahseden Çin Hükümeti bu gibi faaliyetlerle insanları kandırarak ikiyüzlü siyaset yapmaktadırlar. Asıl olan tüm Uygurları asimile ederek ortadan kaldırmayı amaçlayan Çin komünist devleti Urimçi'de, Kaşgar'da ve tüm Doğu Türkistan'da din adamlarını tutuklamakta ve din özgürlüklerini elinden almaktadır. Daha yakın bir tarihte Karla şehrinde gizli olarak açılan Kuran kursunda 12 yaşındaki bir çocuğu zorla götürüp işkence ile öldürülmesi olayını Çin Hükümeti ne zaman unuttu ki şimdi Kuran tilavetini anlatmak için İstanbul’a kadar gelmiştir. Bunun dışında 12 yaşındaki çocuklara din dersi veren din alimleri ortadan kaldırılmak istenmekte ve akıbetleri bilinmemektedir. Yine, Çin Hükümeti Ramazan'da oruç tutmayı yasak etmiş ve maalesef bu ün Türkiye'de sergi açmaya gelmiştir. Doğu Türkistan’da dini kitapları toplatılmış İstanbul’da sergi açılmıştır. İstanbul’da sergi açanlar 18 yaşından küçüklerin camilere alınmamasını gerekçe gösteren zihniyetin bir parçasıdır ve Çin hükümeti her zaman olduğu gibi ikiyüzlü siyasetini devam ettirmek istemektedir. Yine Çin hükümeti Türkiye”de ayrı Doğu Türkistan’da ayrı zihniyetle çalışmalarına devam etmektedir."



FÇ(OE/İD)