Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne 2 ay önce, bir şebekenin çok eski tarihli olan ve resmi kayıtlarda bulunmayan ehliyetleri para karşılığı, polislerin de yardımıyla çoğunluğu okur yazar olmayan kişilere verdiği bilgisine ulaştı. Bunun üzerine çalışma başlatan polis, 2 ay süren takip sonunda şebekenin 16 il ve 7 ilçede 130 kişiye sahte ehliyet verdiğini belirledi.

ŞEBEKE NASIL ÇALIŞIYOR

Polis, 2 ay sürdürdüğü takip sırasında, şebekenin çalışma sistemini de ortaya çıkardı. Buna göre şebeke ilk olarak, çok eski tarihlerde alınan ve bilgisayar ortamında bulunmayıp, dosya kayıtları tutulan ehliyet sahiplerini belirledi. Bu kişiler içerisinde ölenleri de belirleyen şebeke, bunların yerine isteyen kişilere ehliyet düzenleyip, daha sonra bu kayıtları polis memurlarının yardımıyla dosya numarası üzerinden bilgisayar ortamına geçirdi. İddiaya göre sürücü kursu sahiplerinin önderliğini yaptığı şebeke, verdikleri ehliyet karşılığı okur yazar olmayanlardan 3 bin 500, okur yazar olanlardan ise 3 bin lira aldı.

136 EHLİYET VERİLMİŞ

Polis 2 ay süren takibi ve incelemesinde, şebeke üyelerinin Şanlıurfa ve 7 ilçesinin yanı sıra, Gaziantep, İstanbul, Aydın, İzmir, Malatya, Adana, Antalya, Adıyaman, Mersin, Van, Hatay, Osmaniye, Ordu, Balıkesir ve Kahramanmaraş'ta yaşayan 136 kişiyi bu yolla ehliyet sahibi yaptığı belirlendi. Şebeke üyelerinin bu sistemle elde ettiği geliri de kendi aralarında paylaştırdıkları saptandı.

2'Sİ POLİS 11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çalışmasını tamamlayan polis, savcılık kararı ile dün sabah saatlerinde Şanlıurfa ve Adana'da 11 ayrı adres ile 2 sürücü kursuna eş zamanlı operasyon düzenledi. Yapılan operasyonlarda polis memurları Bülent D., Nurullah E., Gelincik Köyü Muhtarı Mehmet M. ile sürücü kursu sahibi ve yöneticileri Faruk T., Ahmet T., Erdal T., Mehmet T., Remzi T., Zemzem Ç., Ahmet U. ve Cuma S. gözaltına alındı. Bu kişilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 49 sahte ehliyet, 6 sahte ehliyet verilerinin depolandığı bilgisayar, 108 kişiye ait kimlik fotokopisi, çok sayıda sahte sürücü belgesi dosyası, Milli Eğitim Müdür ve müdür yardımcıları adına düzenlenmiş kaşeler, sahte diplomalar, sahte okur-yazar belgeleri ele geçirildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne getirilerek sorgulanmasına başlanan şüpheliler, işlemlerinin tamamlanmasının ardından 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'Resmi belgede sahtecilik', 'Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma', 'Resmi belgeyi yok etme, bozma', 'Görevi kötüye kullanma', 'Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme' suçlarından adliyeye sevk edilecek.



DHA(HK/COŞ)