Iğdır'da 20 Mart 2012 günü BDP Milletvekili Pervin Buldan'ın da katılımıyla izinsiz Nevruz kutlamaları yapılmak istendi. Kutlamalarda polise taş, molotof atan kişiler arasında gözaltına alınan Adem Yıldız, mahkemece tutuklandı. Erzurum Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Emniyet yetkililerinin grubun dağılması için BDP Iğdır İl Başkanı Salih Tikiz'e ihtarda bulunduklarına yer verildi. Emniyet yetkililerinin uyarısı üzerine Salih Tikiz'in "4 bin yıllık geleneğimizdir. Siz şimdiye kadar bizi inkar ettiniz. 'Kürtler yoktur, Kürtler Türktür' diyerek hukumuzu çiğnediniz" dediği belirtildi. İddianamede, Karadeniz Sokak'taki BDP il binası önünde toplanan kalabalığın kutlama alanına geçtiği belirtildi. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganların atıldığı kutlamada polisin 'dağılın' uyarısına BDP'li Pervin Buldan'ın "Biz dağılmıyoruz. Eğer gücünüz yetiyorsa dağıtın" dediği de iddianameye geçti. Sanık Adem Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu grubun ise polise ve araçlarına taş attığı, çıkan olaylarda 10 güvenlik görevlisin yaralandığına işaret edildi.

'Görevi yaptırmamak için direnmek, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, silahlı terör örgütü adına suç işlemek' suçlarından Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Adem Yılmaz, dün son kez hakim karşısına çıktı. Rahatsızılığı olduğunu söyleyen sanık Adem Yılmaz son savunmasında, "İddianamede Murat Karayılan diye birinden bahsediliyor. Biz vatanımızı seviyoruz. Niye onun eylem çağrısı üzerine birşey yapayım. Halen burada olmanın şokundayım" dedi. Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz ise Adem Yılmaz'ın bu sözü üzerine "Bizimle ilgili değil, bunu senin cevaplaman lazım" diye konuştu. Babasının muhtar olduğunu belirten Adem Yılmaz, 7 kişilik aile olduklarını, ahır gibi bir evde tek göz odada oturduklarını ve mağdur olduğunu anlattı.

HAKİM: 'SİZLERE CEZA VERELİM' GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ OLAMAZ

Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz, "Sizlere bir ceza verelim, tahliye etmeyelim gibi bir düşüncemiz olamaz. Yaşananlar küçük şeyler değil. Meydana gelen olaylar şöyle: Elinde kocaman bir taş var. Polise taş, molotof atılıyor. Bir memurun kolu kırılıyor. Trabzon'dan gelen takviye ekipten 5 polis yaralanıyor, 8 polis aracı zarar görüyor" dedi.

Mahkeme, sanık Adem Yılmaz'ı 'örgüt adına suç işlemek, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet ve silahlı terör örgütünün faaliyeti kapsamında görevi yaptırmamak için direnmek' suçlarından toplam 6 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum etti.

HP(KS/COŞ)