İkinci İnönü Mahallesi’nde oturan Mahmut Mutlu Akpınar, internete, 2.5 metre uzunluğunda, Albino Burma cinsi piton cinsi yılanını satışa çıkarırken, "Çok sağlıklı ve iştahlıdır. Hiç bir sağlık sorunu yoktur. Üç yıldır evimde besliyorum. Son derece uysaldır. Cam mobilyalı tank ısıtıcı tas ve ped ile birlikte satılıktır. İzmir’de elden teslim edilir. Pazarlık yoktur. Tankı ile birlikte satıyorum. Sadece tankı almak isterseniz akvaryumcularda 1500 lira. Daha önce yılan beslemiş, bu işin meraklısı birine satmayı tercih ediyorum. Ticari hiç bir amacım yoktur. Lütfen pazarlık ve farklı teklif yapmayınız. Nakit ve elden teslim olursa, telefonumu arayınız" yazılı ilanı verdi.

Bunu gören Narlıdere İlçe Asayiş Büro Amirliği ekipleri, alıcı gibi davranıp yılanı satmak isteyen Mahmut Mutlu Akpınar  ile bağlantı kurdu. Polis memuru, telefonla aradığı Akpınar’a, yılanı görüp göremeyeceğini sordu. Mahmut Mutlu Akpınar, yılanı görmesi için polis memuruna oturduğu evin adresini verdi. Narlıdere Belediyesi Veterineri ve Doğal Yaşam Parkı görevlileri ile birlikte adrese giden ekipler, eve girdi. Gerçek kimliğini açıklayan polisler, Mahmut Mutlu Akpınar'ın 5 bin 199 sayılı kanunun 14’üncü bendine göre, bu tür hayvanların evde beslenme ve satışının yasak olduğunu, görevlilere teslim etmesi gerektiğini söyledi. Mahmut Mutlu Akpınar, polis memurlarına, evde beslenmesi ve satışının yasak olduğunu bilmediğini belirtti. Akpınar, sahibi olduğu yılanla karakola götürülüp hakkında yasal işlem yapıldı. Sarı renkli Piton yılanı, işlemlerin tamamlanması ardından, Doğal Yaşam Parkı’na götürüldü. Mahmut Mutlu Akpınar'a ise yasa gereği 2 bin 500 lira idari para cezası kesildi.

HAYVANLARLA İLGİLİ YAKAKLAR

Hayvanlara ilişin 5 bin 199 sayılı 'Hayvanları Koruma Yasası'nın 14'üncü maddesindeki ilgili maddeler şöyle:

a) Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aş ve susuz bırakmak, aşırı soğuk ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.

I) Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.

I) bentlerine aykırı davrananlara hayvan başına üç bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Kesilmiş ve canlı hayvanlara elkonulur.



BK(İÖ/İD)