Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998 meydana gelen patlamayla ilgili davada aldığı beraat kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan Sosyolog Pınar Selek’in yargılanmasına Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde devam edildi.


YARGITAY ‘BOZDU’, MAHKEME ‘DİRENDİ’


Yargıtay’ın ‘ceza verilsin’ gerekçesiyle bozduğu karara, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz duruşmada Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk haklarında verilen beraat yönündeki kararının doğru olduğunu belirterek kararında direnmişti.


SANIKLAR DURUŞMAYA KATILMADI


Bugün görülen duruşmaya katılan sanık olmadı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına karşı diyeceklerinin sorulması için çağıran sanık Kübra Fikret Sevgi’nin gelmediği tutanağa geçirildi. Bu konuda gelen yazıyı okuyan Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, “Gebze Emniyet Müdürlüğü’nden gelen yazıda sanığın yakınlarından alınan bilgiye göre yurtdışına çıktığı ve Güney Kıbrıs’ta olduğuna dair bilgiler olduğu belirtildi" dedi.


SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI


Duruşmada esas hakkındaki görüşü sorulan Savcı Mehmet Ali Uysal, tutuksuz sanıklar Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk, Maşallah Yağan hakkında iddianamedeki ve önceki mütalaalardaki anlatımları tekrar ettiğini belirtti.


SAVCI SELEK İLE BİRLİKTE 3 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTEDİ


Savcı Uysal, sanıklar Pınar Selek, Abülmecit Öztürk ve Heval Öztürk’ün, 28 Aralık 2005 tarihinde verilen mütalaa doğrultusunda cezalandırılmasını talep etti. Sanık Heval Öztürk’ün 1 Ekim 2009 tarihinde katıldığı Tutak Dönertaş köyüne silahlı saldırı eylemi nedeniyle, sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün mensubu bulundukları silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda gerçekleştirdikleri Mısır Çarşısı eyleminin örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alınarak cezalandırılmasını istedi. Sanıkların 765 sayılı eski TCK’dan cezalandırılmalarının lehlerine olduğunu ifade eden Savcı Uysal Heval Öztürk, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk’ün “Devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir Devletin hakimiyeti altına koymaya veya Devletin istiklalini tenkise veya birliğini bozmaya veya Devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmağa matuf bir fiil işlemek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ağır hapisle cezalandırılması talep edildi.


SANIK YAĞAN’IN 8 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ


Sanık Maşallah Yağan’ın 4 Temmuz 1998 tarihinde Küçükyalı İdealtepe 50. Yıl Parkı’na akım kaynağı irtibatlandırılmamış bomba koymak ve 1 adet lav silahı ile TNT kalıplarını ise nakledip saklamak suçlarını işlediğini kaydeden Savcı Uysal, “patlayıcı madde bulundurmak" suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.


AVUKAT MÜTALAA YOK HÜKMÜNDEDİR


Mütalaaya karşı görüşü sorulan Pınar Selek’in avukatı Akın Atalay, “Bizim müvekkilimiz hakkında daha önce direnme kararı verildi. Bu nedenle, müvekkilimiz hakkında verilen mütalaa yok hükmündedir" diye konuştu.


SANIK SEVGİ HAKKINDA YAKALAMA EMRİ ÇIKARTILDI


Mahkeme ise, sanık Kadriye Fikret Sevgi’nin Yargıtay bozma ilamına karşı diyeceklerinin sorulması amacıyla yakalama emri çıkarılmasını ve beyanlarının alınmasının ardından serbest bırakılmasına hükmetti. Mahkeme Heyeti, diğer sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre verdi. Mahkeme duruşmayı 1 Ağustos 2012 tarihine erteledi.


(BB)