Yamaç paraşütü tutkunu 30 yaşındaki Hasan Karateke, Alanya Kalesi'nde yeni tespit ettiği atlayış noktasından pazar günü öğle saatlerinde atlayış yaptı. Karateke, rüzgarın etkisiyle sahile 100 metre kala kayalıklara zorunlu iniş yaptı. İnişten sonra paraşütünü toplayan Hasan Karateke, kayalıkların arasında küflenmiş bir kılıç buldu. Kılıcı yanına alan Karateke, daha sonra bir gezi teknesinden yardım alarak kayalıklardan kurtuldu. Karateke, kılıcı Alanya Müze Müdürlüğü'ne teslim etti.

Alanya Müze Müdürlüğü, 'Taşınır kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin geçici alındı belgesi' ile Osmanlı dönemine ait 77.5 santim uzunluğunda çelik kılıcı kayıt altına aldı.

Alanya'da su tesisatçısı olduğunu ve 4 yıldan beri yamaç paraşütüyle atlayış yaptığını belirten Hasan Karateke, "Kılıcı önce demir parçası sandım. İncelediğimde demir sandığım şeyin kılıç olduğuna kanaat getirdim ve yanıma aldım. Paraşütümü bıraktıktan sonra da müzeye gittim. Müzede kılıcın Osmanlı dönemine ait olabileceğini söylediler" dedi.

Kılıcın Alanya Kalesi’nde bulunmasının kale tarihine ilişkin bir belge niteliği taşıyabileceğini kaydeden Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, "Çok yıpranmış, üzerindeki yazı ve şekiller belirgin değil. Şekil olarak Osmanlı dönemine ait olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kesin dönemi ancak kılıç tamamen temizlendikten sonra ortaya çıkacak" diye konuştu.