54 kişilik kafile, bugün THY tarifeli uçağı ile Sinop'a geldi. Katıldıkları Karadeniz turuna Sinop'tan başlayan Yunanistan, Fransa, Belçika'dan gelen turistlerin oluşturduğu kafile ilk olarak yarın Sinop merkez Ada Mahallesi'nde bulunan ve kazı çalışmaları yapılan Balatlar Kilisesi'ni gezecek. İki gün kentte kalacak kafile Balatlar Kilisesi'nin ardından, Tarihi Sinop Cezaevi ve Erfelek Şelaleleri'ne de gidecek. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da Sinop'a geleceği ancak İstanbul'da katılacağı programın uçak saatiyle çakışması nedeniyle gelemediği belirtildi.

'500'ÜN ÜZERİNDE MEZAR VAR'

Tarihi Balatlar Kilisesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülgün Köroğlu'nun başkanlığında kazı çalışması başlatıldı. Bin 800 yıllık tarihi yapının bin yıldır kilise olarak kullanıldığı belirtilirken kazı çalışmaları sonucunda kilisenin içi ve bahçesindeki mezarlar ortaya çıktı. Yapılan çalışmalar sonucunda 500'ün üzerinde Hristiyan mezarı bulduklarını belirten Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, "Daha önce kilisenin bulunduğu alanda bir Hristiyan mezarlığı olduğu biliniyordu. Biz de yaptığımız çalışman ardından mezarları bulduk. Oldukça eski bir mezarlık. Şu an 18,19 ve 20'inci yüzyıla ait mezarlar bulduk. Kazıyı ilerlettikçe daha eski dönemlere ait mezar kalıntılarına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Köroğlu, yaklaşık 60 kişilik bir ekiple her yıl 2 ay kilisede çalışma yaptıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, "Bu yılki kazı çalışmalarına 25 Haziran'da başlayacağız. Kazı çalışmasının tamamen bitmesinin ardından kilisenin restorasyonun yapılması için bir projede hazırladık" dedi.



KT(İS/BT)