İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen Özkök ifadesinin ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını yanıtladı. Savcı Pekgüzel, Özkök'ün genelkurmay başkanı olduğu dönemde jandarma istihbaratın yasal olmayan dinlemeler yaptığı şeklindeki iddialar olduğunu bu konuda bildiklerini anlatmasını istedi. Özkök, "Kamuoyunda jandarma istihabaratın yasal olmayan dinlemeler yaptığı yönünde konuşmalar olması üzerine dönemin Jandarma Genel komutanı Şener Eruygur'a, İstihbarat Daire Başkanı Levent Ersöz ile Teknik Daire Başkanı Hasan Atilla Uğur'u yanıma göndermesini istedim. Ersöz ve Uğur'a dinleme işlemlerin yasal çerçevede yapılması gerektiğini söyleyerek kendilerini uyardım. Bu konuların nasıl yapıldığı konusunda kendilerinden bilgi aldım. Amacım yasadışı dinleme varsa bunu önlemekti. Kendilerine böyle bir ikazda bulundum. Bu imkan ve kabiliyeti dikkatli kullanmalarını istedim. Ayrıca dinleme konusunda kanundan sapmayın dedim" dedi.

Bunun üzerine Savcı Pekgüzel, Hasan Atilla Uğur'un ve Levent Ersöz'ün duruşmadaki ifadesini okudu. Savcı Pekgüzel, "Uğur ve Ersöz , 'Hilmi Özkök' bizi uyarmadı' diyor" diye konuştu. Özkök ise Ersöz ve Uğur'u uyardığını tekrarlayarak, "Yasadışı bir dinleme yapıyor musunuz?' demedim. Duyumlar olduğunu belirterek, yapılıyorsa engelmeyi düşündüm. Bir tavsiye niteliğindeydi. O konuda benim emrimde değillerdi" dedi. Jandarma Genel Komutanlığı'nın bilgisayarlarında inceleme yapıp, yapamayacağına ilişkin o dönemki adli müşavire danıştığını belirten Özkök, müşavirin İçişleri Bakanlığı'na bağlı olduğu için inceleme yapılamayacağını söylediğini ifade etti.


HİLMİ ÖZKÖK: BENİM HAKKIMDAKİ BÜYÜK YIPRATMA KAPMANYASI YAPILDI


Önemli bir gazetenin tanınmış yazarının kendisi hakkında '18 yıl yurtdışında kaldığı ve ülke gerçeklerinden haberdar değil' şeklinde yazı yazdığını söyleyen Özkök konuşmasını söyle sürdürdü:

"Söz konusu gazeteci bana 'Haber kaynağım çok sağlam. Yüksek rütbeli biri verdi bu bilgileri. Benim hakkımdaki bilgilere Vikipedi üzerinden bile ulaşabilirsin. Bu bilgi doğru değil".


Özkök, "Hakkımda büyük yıpratma kampanyası yapıldı. Bu kampanyalar sadece basının kafasından uydurduğu şeyler değildi belli mihraklar tarafından kurgulandığını düşünüyorum. Burada çok karmaşık bir şey vardı. Mahkemenize bunu özellikle arz ediyorum" diye konuştu.


İLKER BAŞBUĞ 3 AY ARADAN SONRA İLK KEZ DURUŞMADA


Öte yandan davanın tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'da Ergenekon Davaları'nın birleşmesinin ardından duruşmaya ilk kez katıldı. 3 ay aradan sonra ilk kez duruşmaya katılan Başbuğ, tutuklu sanıklardan Hurşit Tolon ile yan yana oturdu.


(BB)