‘DOSYA KURTARILAMADI İFADESİ POLİSE AİT"


Davada tutuklu sanık OYAK Güvenlik’in eski Genel Müdürü Orhan Çoban savunmasını tamamladı. Yaklaşık 5 saat savunma yapan Çoban, bozuk kayıt cihazında görüntü kurtarma işleminin yapılmadığını belirterek, “ ‘Dosya kurtarılamadı’ ifadesi polise aittir. Teknik personel arasındaki bilgi alışverişi suçmuş gibi gösterilmiştir" dedi.


“SUÇLU OLSAK, HARDDİSKLERİ SAKLAMAZDIK"


Bazı basın yayın organlarının OYAK’ı bu olayın içine sokmak istediğini ifade eden Çoban, “Danıştay’ın güvenliğinden sorumlu değiliz. Olay sonrasında da zaten kamera kayıtlarına ihtiyaç duyulmamıştır. Telefon görüşmelerimizde bilgi alışverişi yapıyoruz. Hukuk dışı hiçbir kelime kullanılmamıştır.Biz hard diskleri saklamasak, bilirkişi raporlarını bu diskler üzerinden yapamazdı. Suç işlemiş olsak, hiçbir yasada saklama zorunluluğu olmadığı halde harddiskleri saklamazdık. Saldırganın dedektörlerden nasıl geçtiği, katları nasıl çıktığı, keşif çalışmasını nasıl yaptığına dair kamera kayıtları olamaz. Çünkü toplantı salonu ve polisin olduğu yeri direk gösteren kamera yoktur" dedi.


“EMEKLİ ASKER ENGİN TANIK OLARAK DİNLENSİN"


Kendisi aleyhine soruşturma kapsamında ifade veren emekli asker Zahit Engin’in ifadelerini de kabul etmeyen Çoban, “Engin çekirdekten yetişmiş bir istihbaratçı olarak Ergenekon örgütüne dair bir bilgi vermiş olmalı. Vermemiş ise tüm bu bilgileri gizlemiştir. O zaman şimdi hakkında gereği yapılmalıdır. Mutlaka tanık sıfatı ile mahkemeye gelmeli. Engin Ergenekon yapılanması ile ilgili bilgi vermeli ve Danıştay saldırısı kimlerin desteklediğini anlatmasını mahkemeden talep ediyorum" ifadesini kullandı.


“ERGENEKON İLE OYAK İLİŞKİSİ YOK"


Tüm faaliyetlerinin kayıt altında olduğunu belirten Çoban, Ergenekon ile OYAK’ın ilişkisini gösteren hiçbir belge de olmadığının altını çizdi.


“ÜZÜNTÜDEN DELİRECEĞİM"


Birçok güvenlik şirketinde emekli askerin görev aldığını, bunun da bir suç unsuru olmadığını dile getiren Çoban, “Orhan Çoban olarak Kurmay Subay olmaktan, özel kuvvetler komutanlığında çalışmaktan gurur duyuyorum. Bunların bir suç unsuru gibi iddianamede yer almasını anlayamıyorum. Artık üzüntüden delireceğim. Dosyadaki belgeler ne benim evinde ne şirket çalışanlarının evinde ele geçirilmedi. Nerede bulunduysa onlar soruşturulsun" diye konuştu.


“HAKİMDEN ‘AYNI ŞEYLERİ TEKRARLADINIZ’ UYARISI"


Beraatini isteyen Çoban’ın, savunmasının ardından mahkeme başkanı Ali Alçık, “Savunma hakkı kutsaldır. Bu nedenle sözünü kesmedim. Ancak süre kısıtlı. Aynı şeyi 25-30 kez tekrarladınız. Bu savunma hakkını kötüye kullanmaktır" dedi.


ÇAPRAZ SORGUSU YAPILDI


Savunmasının ardından, mahkeme heyeti tarafından Çoban’ın çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı Ali Alçık, Çoban’a, “Olayın ardından elinizde bulunan hard diskleri neden 3.5 yıl adli makamlara vermediniz?" diye sordu. Çoban’ın , “İsteyen olmadı" cevabı üzerine mahkeme başkanı Alçık, “Siz bu tür bulguları, sizden istenmeden vermiyor musunuz?" sorusunu sordu. Çoban bu soruya da, “Evet" diye yanıt verdi.


“HARD DİSKLERİ KULLANMAYI UNUTTUK"


Mahkeme Başkanının, “Görüntülerin kayıtlı olduğu hard diski neden imha etmediniz?" şeklindeki sorusuna Çoban, “Danıştay saldırısına ilişkin davanın görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava sonuçlanınca başka yerlerde kullanabilirdik ancak kullanmayı unuttuk" diye cevap verdi. Duruşma yarına ertelendi.


(BB)