Avrupa Birliği’nin (AB) maddi destek verdiği 'Edirne ve Elhova’da dinlenme, eğlenme ve turizm koşullarını oluşturma amaçlı işbirliği projesi' kapsamında iki ülke 1 Temmuz 2011 tarihinde spor tesisi çalışmalarına başladı. 1.5 yıl içinde tamamlanması planlanan proje için Türkiye’deki tesis çalışmaları devam ederken, Bulgaristan'daki çalışmalar tamamlandı ve 19 Kasım günü Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak’ın da katıldığı törenle buranın açılışı yapıldı.

Açılış programı kapsamında Elhova Belediye Başkanı Petar Kirov, Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak’a belde hakkında bilgiler verdi ve Etnografya Müzesi'ni gezdirdi. Ancak Başkan Kirov, 2 katlı müzede, başında ay yıldızlı kalpak takan Osmanlı askerlerinin, Balkan Savaşı sırasında çocukları ve yetişkinleri öldürdüğü, kadınlara da tecavüz ettiği gibi gösterilen kara kalemle çizilen resmin bulunduğu yeri gezdirmedi. Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serhat Ocak ise Vali yardımcısı Ayhan Özkan’dan ayrı müzeyi gezdikleri sırada bu resmi gördü. Ardından da durumu Vali Yardımcısı Ayhan Özkan’a bildirdi.

Edirne’ye dönen Vali yardımcısı Özkan, çekilen resmin fotoğrafını Edirne Valisi Hasan Duruer’e gösterdi. Vali Duruer de Osmanlı ordusunu katliamcı olarak gösteren bu resimden rahatsız oldu ve müzeden kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılması için Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği’ne talimat verdi. Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği de Türkiye’nin Filibe Başkonsolosluğu ile Sofya Büyükelçiliği’ne resimle birlikte üst yazı yazarak resmin kaldırılması için Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı ile Yambol Valiliği ve Elhova Belediyesi’ne yazı yazılmasını istedi.

Başkonsolosluk ve Büyükelçilik tarafında gönderilen yazılara ise henüz cevap gelmediği öğrenildi.



FK(LK/SS)