Üniversiteden arkadaş olan genç girişimciler Ömer Kaşıkçı, Ukbe Akdoğan ve Urve Akdoğan’ın ortaklığında kurulan emarketturkey.com adlı e-ticaret platformu, kısa sürede Ekonomi Bakanlığı’ndan ön onaylı internet sitesi olma şartlarını yerine getirirken hizmetlerini de çeşitlendirdi. Girişimleriyle ilgili DHA’ya bilgi veren şirket ortaklarından Ömer Kaşıkçı, temel amaçlarının Türkiye’deki firmaların internet üzerinden tüm dünyaya tanıtılmasını ve insan kaynağı yetersiz olan KOBİ’lerin interneti daha etkin kullanmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

İnternet sitelerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından 'Ön onaylı e-ticaret sitesi' olduğunu kaydeden Kaşıkçı, “Türkiye’de bu şekilde iki tane internet sitesi olduğunu biliyoruz. Bunun avantajı ise firmaların ön onaylı e-ticaret sitelerine üye olurken yaptıkları ödemelerin yüzde 70’ini devletten karşılıksız geri alabilmeleri. Firmalar sunduğumuz geniş kapsamlı yurtdışı tanıtım hizmetlerinden son derece düşük maliyetle yararlanabiliyorlar” dedi. Alfemo, Orkide, Evyap gibi büyük firmaların yanı sıra KOBİ’lerden de yoğun ilgi gördüklerini kaydetti.

“AMERİKAN RÜYASI”NI HATIRLATIYOR

İnternet sitelerinde sadece firmaların buluşmalarını sağlamanın yanı sıra tercüme, insan kaynakları, uluslararası ticaret ve yatırım danışmanlığı gibi pek çok hizmet verdiklerini de aktaran Kaşıkçı, özellikle insan kaynakları konusunda Ortadoğu’dan ve Afrika’dan CV veri tabanı oluştuğunu söyledi. Kaşıkçı, “Ortadoğulu, Afrikalı profesörler, doktorlar gibi yüksek kariyerli insanlar da Türkiye’ye gelmek istiyor. Önceden 'Amerikan rüyası’ dediğimiz bir tabir vardı. Elimize maille ulaşan CV’leri gördükçe aklımıza bu tabir geliyor” değerlendirmesini yaptı.

SİTEYE 203 ÜLKEDEN GİRİŞ VAR

Yeni nesil bir ticaret portalı olarak Türkiye’nin en kapsamlı ticaret veritabanını oluşturmak istediklerini ifade eden Kaşıkçı, “İnternet sitemiz noktasından virgülüne kadar ortağımız Yazılım Mühendisi Ukbe Bey’in emeği. Sitenin ön çalışması için 4 yıl uğraştık. Şimdi günlük 3 bini aşan ziyaretçi sayısına sahibiz. 203 ülkeden sitemize giriş var. Öncelikli pazarlarımız Orta Asya, Afrika ve Ortadoğu. Buralardaki çok yerel dilleri bile tercüme edebilme sistemi kurduk. Ayrıca iş ortağımız olarak gördüğümüz 1000’den fazla dış ticaret uzmanı ile çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaşıkçı ayrıca önümüzdeki dönemde yurtiçi ve yurtdışı ofisler açmayı ve internet üzerinden etkin, marka haline gelecek fuarlar düzenlemek istediklerini de sözlerine ekledi.



BT(İÖ/AAA)