Türkiye ekonomisinin 3'üncü çeyrekte yüzde 1.6 ile kriz yılı 2009'un son çeyreğinden itibaren en düşük büyümesini kaydettiğini belirten Oran şunları kaydetti:

"Büyümenin ana kaynağı olan sanayiden 4'üncü çeyrek için de kötü haber geldi. Sanayi üretimi Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.7'le rekor düşüş gösterdi. Sanayideki bu gelişme, yılın son çeyreğinde de GSYH büyüme oranının düşük çıkacağı, başka deyişle Türkiye ekonomisinin durma noktasına doğru hızla gittiğine işaret ediyor. Dokuz aylık GSYH ve ekim ayı sanayi üretim verileri, 2012'nin Türkiye için ekonomide kayıp bir yıl olduğunu şimdiden gösteriyor. Çok başlı ekonomi yönetimi iyi gitmiyor. Şoförlerden birisi frene diğeri gaza basma derdine girince arabanın debriyaj balatasını sıyırdılar. Araba her tarafından sinyal veriyor ama anlayana. Motor dağılmak üzere, araba yolda kalacak, Başbakan acilen şoförlerinin ehliyetlerini kontrol ettirsin. Motosiklet ehliyetiyle otomatik vitesli araba kullanılmaz."

"İHRACAT KAĞIT ÜZERİNDE BÜYÜDÜ"

İthalattaki düşüşün ve İran’a petrol ve gaz bedeli karşılığı altınla ödemenin 'altın ihracatı' gibi gösterildiğini belirten Oran, "Bunun sayesinde ihracat kağıt üzerinde büyüdü. Bu sayede net dış ticaretten GSYH büyüme oranına 9 ay itibariyle 4.7 puanlık bir katkı geldi" diyerek, şöyle devam etti:

"Buna karşılık 9 ayda özel tüketim sabit fiyatlarla yüzde 0.5 geriledi, stok değişimi de dahil kamu ve özel sektörün toplam yatırımlarındaki düşüş ise, yüzde 7.7’ye ulaştı. 9 ayda özel tüketimdeki düşüş büyümeyi 0.4 puan, yatırımlar 2.1 puan aşağı çekti, kamu tüketimi ise, büyümeye 0.5 puan katkı yaptı. 3'üncü çeyrekte imalat sanayii ve inşaat başta temel sektörlerde büyüme yavaşlarken, özellikle toptan ve perakende ticarette seyir negatife döndü. İlk dokuz ay itibariyle imalat sanayinde yüzde 2.8, tarımda yüzde 3.3, ticarette sadece yüzde 0.1, inşaatta yüzde 1, elektrik, gaz ve suda yüzde 6.2, ulaştırma, depolama ve haberleşmede yüzde 4 büyüme yaşandı."



DHA(GK/İD)