Fethiye'nin Seki Beldesi Bayır Köyü'nde Belarası Mahallesi'nde oturanlar diğer yerleşim yerlerine gitmek için mahalleyi ikiye ayıran, ancak köprüsü bulunmayan Sarıçay Deresi'nden geçmek zorunda kalıyor. Kışın 40 santimetrenin altına düşmeyen derenin derinliği yağmurlu günlerde 65 santimetreye kadar ulaşıyor. Köylüler havanın güzel olduğu günlerde yanlarında getirdikleri çizmelerle sığ olan bölgelerden karşıya geçerken, suya kapılma ihtimaline karşı çocuklarının dereden geçmesine izin vermiyor. Bu nedenle çocukları okul çağına gelen aileler ya başka mahallelere taşınıyor ya da köyden göç ediyor. Köprü yüzünden yıllardır göç veren Belarası Mahallesi'nde şu anda sadece 15 kişi yaşıyor. 20 hanenin sadece 5'inde oturulduğunu kaydeden mahalle sakinleri, yetkililerden köprü yapılmasını istiyor.

OKUL, KÖPRÜSÜ OLMAYAN DERENİN ÖTEKİ YAKASINDA

Bu yıl ana sınıfına başlaması gereken Mustafa Tüfekçioğlu, Sarıçay Deresi'nin diğer yakasındaki Şehit Sabri Acar İlköğretim Okulu'na kaydedildi. Anne ve babası yevmiyeli işçi olarak çalıştığı, Sarıçay Deresi'nden geçirip okula götürüp getirecek kimsesi olmadığı için Mustafa okula gidemiyor. Yaşıtları öğretmen ve okulla tanışırken, o köprüsü olmayan çayın öte yakasında kendi başına akarsudan geçebileceği günü bekliyor.

HİÇ ARKADAŞI YOK

Okula gitmek istediğini belirten Mustafa, Sarıçay'dan geçemediği için okula gidemediğini söyledi. Durumdan şikayet eden baba Hadis Tüfekçioğlu ise okul gidiş ve dönüşlerinde dere kenarında bekleyemeyecekleri için Mustafa’yı okula gönderemediklerini belirtti. Mahallede kendi oğlundan başka çocuk olmadığını da anlatan Tüfekçioğlu, "Oğlumun okula gitmesi için Sarıçay’dan geçmesi gerek. Ancak 6 yaşındaki bir çocuk değil, yağmurlu günlerde biz bile debisi artan dereden geçemiyoruz. Bu yıl ana sınıfına gitmesi gerekirken Mustafa’yı gönderemedik. Çünkü en az bir kişinin yardım etmesi gerekiyor, ben ve eşim çalışıyoruz. Okul vakti gelenler hep taşındı. Oğlum tek başına ve hiç arkadaşı yok" diye konuştu.

"30 YILDIR MAĞDURUZ"

Aynı aileden Hatice Tüfekçioğlu da köprünün olmamasından yakındı. Tepkisini "Bu derenin bize çektirmediği çile kalmadı" sözleriyle dile getiren Hatice Tüfekçioğlu, "Çocuklarımı başkalarının yanında okuttum. Yaklaşık 30 yıldır köprü olmadığı için mağduruz. Dilekçeler verdik, talepte bulunduk ama kimse gelip çözüm bulmadı” dedi. 

"ÇOCUKLARIMI OKULA GÖNDERMEK İÇİN EVİMİ TERK ETTİM"

Çocuklarını okutmak için Belarası Mahallesi'nden taşınmak zorunda kalan ve Fethiye'nin Ceylan Köyü'ne yerleşen Süleyman Büyükkocagöz de, "Kızım ve oğlumu okula göndermek için evimi terk ettim. Başka bir çözüm yolu bırakmadılar. Kimse mahallede oturmak istemiyor. Birçok kişi kendi evini, doğup büyüdüğü yeri terk etti. Kışın yağan kar ve soğukla birlikte su çok soğuk oluyor. İçine girme şansınız yok. Yağmurla birlikte suyun şiddeti artıyor. Araçlar dahi çaydan geçemiyor. Yetkililerden yardım bekliyoruz” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.