TBMM’de görüşülen Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la birlikte beldeyken köy statüsüne geçmesi beklenen yerler arasında Çınarcık’a bağlı Kocadere Belediyesi de yer alıyor. Tasarı kanunlaşırsa Türkiye’deki 52 ilde nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılacak. Nüfusu bin 418 olan Çınarcık’a bağlı Kocadere Belediyesi’nin de köy olması öngörülüyor.

Ancak tasarı henüz yasalaşmadan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in tüm valiliklere gönderdiği genelde belediyenin elini kolunu bağladı. Genelgede kamu menfaatinin sağlanması amacıyla yeni bir düzenleyici işlem yapılıncaya kadar konuyla ilgili çeşitli tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Yalova Valiliği’ne gönderdiği genelgede, nüfusu 2 binin altında kalan Kocadere Belde Belediyesi’nin her türlü taşınmaz tahsisi, satışı ve kiralaması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu, her türlü imar uygulaması, iş makineleri ve diğer taşıtların satılması, 5393 Sayılı Belediye Kanunun 68’inci maddesindeki hükümler saklı kalmak kaydıyla borçlanması ve ticari plaka verilmesi ile ilgili işlemlerini Yalova Valiliği’nin onayı ile yapabileceği belirtildi.

“BELDE HALKIM ÜZÜLÜR”

Kocadere Belediye Başkanı Ak Parti’li İlhan Aslan, belde köy statüsüne dönüştürülse de burası için hizmet etmek istediğini söyledi. Bir turizm beldesinin bu statünün dışında tutulması gerektiğini söyleyen Başkan Aslan, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Kanun henüz yasalaşmadı. Ayrıca 2012 yılına ait nüfus rakamları da belli değil. Beldemizin 2011 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre nüfusu bin 418 olarak görünüyor ama kendi sayımlarımıza göre bu bin 700-bin 800’ler civarında çıkıyor. Köy olmamız durumunda Yalova’nın turizm potansiyeli bundan ciddi zarar görür. Yazın beldemizden 25 bin kişi hizmet alıyor. Bu gibi turizm beldesi olan yerler bu statünün dışında tutulmalıdır. Bu kazanılmış bir haktır. Biz gideriz başkası gelir, ama köye dönüşürsek bir daha belde olmamız çok zor olur. Belde halkım buna üzülür. Ben köy statüsünde olsa da buraya hizmet edeceğim. Ayrıca köy statüsüne dönüştüğünde belediyeye ait taşınmazlar İl Özel İdare’ye geçecek. Kanalizasyon, su, çöp toplama gibi bir sürü sorunumuz ortaya çıkacak.”



SG(FK/AAA)