Aydın Dere’nin ailesi, olayın intihar olmadığı ve cinayet olduğu gerekçesiyle yeniden soruşturulması için Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmuştu. Olayın meydana geldiği yerin Çanakkale olması nedeniyle Malatya Özel Yetkili Savcılığı yetkisizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine gönderdi. Ağabey Mahmut Dere, kardeşinin ölümünden 12 yıl sonra yeniden soruşturma açıldığını söyledi. Ağabey Dere, yeniden açılan soruşturmada aralarında 1 muvazzaf askerin bulunduğu şüpheliler hakkında 'Örgüt kurup, bu örgüt kapsamında suç işlemek kastı ile hareket ettiğine dair iddialar' araştırılmaya başlandığını söyledi. 

Bursa Adli Tıp Kurumu görevlileri hakkında da, Aydın Dere'ye yapılan ilk otopsi sonrası hazırlanan raporda bulunan çelişkilerle ilgili iddiaların da incelenmeye başlandığını belirten Mamhut Dere, yeniden açılan soruşturmayla umutlandıklarını söyledi. Kardeşinin Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde askerlik görevini yaparken 31 Temmuz 2000 günü nöbet tuttuğu esnada piyade tüfeği ile intihar ettiğinin açıklandığını ancak intihara inanmadıklarını belirten ağabey Dere, kardeşinin öldürüldüğünü düşündüklerini belirtti. Kardeşinin ölüm sebebinin belirlenmesi için cenazenin Bursa Adli Tıp Kurumu'na gönderildiğini, burada da yanlışlarla dolu otopsi hazırlandığını ileri süren ağabey Dere, kardeşinin 2 ayrı yapılan otopsisinde çelişki olduğu için askeri savcılığa başvurduklarını  ve 1 yıl sonra kardeşinin Malatya'daki mezarının açıldığını söyledi. İstanbul Adli Tıp Kurumuna gönderilen kemikler üzerinde yapılan incelemede "Böylesi bir atışla ölümün intihar olamayacağı, bu kişinin böylesi bir şekilde kendisini vurmasının fiilen mümkün olmadığı" belirtildiğinin ifade eden ağabey Dere, olayın aydınlığa kavuşacağına inandıklarını söyledi.

Mahmut Dere, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından 19 Mart 2012 tarihinde yeni bir soruşturma açıldığını belirterek, kardeşinin ölümünden 12 yıl sonra açılan soruşturmanın kendileri için bir umut olduğunu söyledi. Dere, "Biz olayın ardından hemen intihar denilmesi, Bursa Adli Tıp Kurumu'nun yanlışlarla dolu raporu nedeniyle şüphelenerek girişimlere başladık" diye konuştu.



MP(MP/İD)