Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği işbirliğindeki 'Savunma Sanayii Günü' etkinliği İzmir Kaya Termal Otel'de düzenlendi. Toplantıya Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar'ın yanı sıra MKE, Aselsan, Havelsan, Roketsan, TAİ ve TEİ gibi kuruluşlar ve sektördeki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin temsilcileri katıldı. Savunma sanayiine üretim yapmak isteyen işletmelerle ikili görüşmelerin yapılacağı etkinliğin öncesinde düzenlenen törende açılış konuşması yapan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, İzmir'in savunma sanayiinde yerli üretim çalışmalarına sistematik, bilimsel ve organize bir şekilde yaklaştığını söyledi. Bunun sonuçlarını hızla aldıklarını kaydeden Bayar, yaptıkları işin temelde askerin ihtiyacını karşılamak olduğunu ancak, geçen yıldan itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın ihtiyaçlarını karşılama görevini de aldıklarını aktardı.

"BÖLGEMİZDE İSKANDİNAV BARIŞ ORTAMI GÖREMEYECEĞİZ"

Savunma ve güvenlik kuruluşlarına malzeme temin ederken yasal bir görev olarak önceliklerinin yerli sanayiye olduğunu belirten Bayar, şu anda ihtiyaçları yerli sanayiden karşılama oranının yüzde 54 olduğunu, ancak bu rakamın "Bardağın yarısının da boş olduğunu gösterdiğini" dile getirdi. Müşteşar Murad Bayar, "Sizlerin geliştirdiği teknolojiler, kapasiteler bizim için bir ülke varlığı. İstifade etmek istiyoruz. Buradan güzel bir sinerji doğmasını bekliyoruz" dedi. Türkiye'nin savunma harcaması yapan bir ülke olduğunu da ifade eden Bayar, şöyle konuştu:

"Buna da maalesef içinde bulunduğumuz coğrafya ve yatırımlar itibariyle yapmaya devam etmesi gerekiyor. Bölgemizde bir İskandinav barış ortamı görmeyeceğiz herhalde. Öyle görünüyor. Bu, savunmamızın güçlü, silahlı kuvvetlerimizin her an hazır ve sanayimizin de ihtiyaçları karşılayacak güçte olması gereğini getiriyor."

YURTİÇİ ÜRETİME KİRPİ ÖRNEĞİ

Yerli sanayinin yeteneklerinin gelişiminin çok önem arzettiğini söyleyen Bayar, "Kirpi üretimi için böyle bir proje yaptık. Pekala yurtdışı alım yapabilirdik. Hiçbir askerimizin hayatını kaybetme riskini alabilecek durumda değiliz. Yurtiçinde yapılabileceğini fizibilitede ortaya koyduk, yurtiçinde yapıldı" dedi.

YERLİ ÜRETİM HIZLA ARTIYOR

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu da toplam 4.3 milyar dolarlık ciroya sahip olan sektörün 1 milyar doları aşan ihracat yaptığını kaydetti. Bu rakamların hızla arttğını, yapılan çalışmalarla savunma sanayinde yerli üretimin artmasıyla bu alandaki dışa bağımlılığın da son bulacağını kaydeden Gökçüoğlu, "Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yürüttüğü çalışmalarla yerli katkı oranı yüzde 54'e ulaştı. Biz de Oda olarak bu oranı artırmak için 2009 yılında tüm kuvvet komutanlıklarının katılımıyla Müşterek Malzeme Sergisi düzenledik. Sergide ithal edilen 7 bin 66 çeşit malzeme KOBİ'lere sunuldu. 24 ilden bin 76 firma bu ürünleri inceledi. Sergi yerli üretimin artırılması açısından önemli sonuçlar verdi. Bugün ve yarın gerçekleştirilecek ikili görüşmelerle de yerli üretimin daha da artacağına inanıyorum" diye konuştu.

Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Genel Sekreteri Yalçın Yılmazkaya da dernekleri ile ilgili bir sunum yaptı. Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Genel Sekreteri Hüseyin Baysak da teknik mevzuatla ilgili bilgi verdi.



BT(AÖ/İD)