Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar 15'inci Bölge Müdürlüğü, Munzur Vadisi Milli Parki içinde yeralan Munzur Çayı'nın endemik balık türü olan kırmızı pullu alabalıkların nesillerinin tükenmemesi ve çoğalması için çalışma başlattı. Çalışma kapsamında 2007-2008 yıllarında Munzur Çayı'nda yakalanan 80 anaç alabalık Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki üretim çiftliklerinde özel yöntemlerle doğal ortamlarda bugüne kadar 40 bin alabalık üretildi.

Munzur Vadisi'nde bugün düzenlenen ve Ovacık Kaymakamı Ahmet Türköz'ün de katıldığı törenle üretilen balıklardan 5 bini Munzur'a bırakıldı. Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar 15'inci Bölge Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, Munzur Çayı'nda yetişen kırmızı pullu alabalıkların çoğaltılması ve nesillerinin tükenmemesi için özel bir program çerçevesinde hazırlanan proje ile artık Munzur Çayı'na her yıl binlerce yavru alabalık bırakacaklarını söyledi. Yüksel, şunları söyledi:

"Hedefimiz; bu yıl içinde Munzur Çayı’na üretilen 40 bin alabalığın tamamını salmak. Bu aşamalı gerçekleşecek, her defasında 5-10 bin kırmızı pullu alabalığı Munzur'a salacağız. 2013 yılında hedeflediğimiz toplam 200 bin alabalık üretmeyi ve bu balıkların tamamını Munzur'a bırakmayı istiyoruz. Amacımız Munzur'a yetişen ve endemik bir tür olan kırmızı pullu alabalığın tekrar çoğaltılması. Bu balıkların yetiştirildiği Maçka'daki istasyondaki ortam tamamen Munzur Çayı ile aynı koşullar yaratılarak balıklar üretiliyor. Balıkları ürettiğimiz istasyondaki su sıcaklılığı ve suda bulunan oksijen oranı Munzur Suyu ile tamamen aynı düzeyde. Bu nedenle balıkların burada adaptasyon sorunu yaşaması söz konusu olmayacak."



FD(GG/İD)