60'lı yıllarda 150 civarında motosiklet taksinin bulunduğu Alanya'da, otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte bu sayı azalmaya başladı. İlçede hala 6 motosiklet taksi yolcu taşıyor. Türkiye'de sadece Alanya'da kullanılan motobiklet taksiler ilçenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Alanya'da motosiklet taksiciliğin son temsilcileri, sağlamlığı ve ağır yük taşıma kapasitesi sayesinde tercih edilen ve halk arasında 'koyu kırmızı' renginden ötürü 'kara jawa' olarak adlandırılan motorlarıyla hizmet veriyor. Herhangi bir oda veya derneğe kaydı bulunmayan motosiklet taksiler, kendileri için belirlenen bir noktada bekliyorlar ve buradan aldıkları müşterileri istedikleri yere götürüyor. Motosiklet taksiler, özellikle Alanya Kalesi'nin tarihi yapısının bozulmaması için genişletilmeyen yolları ve dik yokuşların bulunduğu bölgelerde oturanların vazgeçilmezi.

KASK TAKMADAN KONTAK AÇMIYORLAR

Kask takmadan kontak açmayan Alanya'nın son motosiklet taksicileri, özellikle ilçede perşembe ve cuma günü kurulan pazara gelenlere hizmet veriyor. Müşterilerine de kask taktıran motosikletçiler, onları ilçe merkezi olarak tabir edilen çevre yolunun güneyindeki adreslere 3, kuzeyinde kalan adreslere ise 5 liraya götürüyor. Pazarın olmadığı diğer günlerde ise motorcuların bir kısmı sabit duraklarında bir kısmı ise balık pazarı ve hal çevresinde müşteri bekliyor.

'BİZ SON TEMSİLCİLERİYİZ'

Motosiklet taksicilerin kendi aralarında başkan seçtikleri 61 yaşındaki Yusuf Aydın, babalarından ve ağabeylerinden devraldıkları mesleğin son temsilcileri olduklarını söyledi. Aydın, şunları kaydetti:

"30 yıldır bu işi yapıyorum. Babalarımızdan, ağabeylerimizden kalan bir meslek. Başlangıçta 150 dolayında motosiklet bulunurken şu an 6 kişi kaldık. Çocuklarımız faklı meslekler seçti. Eskiden taksi ve dolmuş yokken çok güzel para kazanıyorduk. Şimdi sadece otomobillerin giremediği yerlere yolcu taşıyoruz. Bizim 3 liraya gittiğimiz yere taksi en az 10 liraya gidiyor. Eşyalarını dahi evlerine çıkartıyoruz. Hem müşteri hem de biz kazanıyoruz."

MOTOSİKLETLE İSTANBUL'A GİTTİ

Alanya'da 50 yıldır motosiklet taksiciliği yaptığını belirten 69 yaşındaki Mehmet Uçmaz, ilçede taksilerin girmediği dar ve dik noktalarına yolcu taşıdığını belirtti. Alanya'da oturan herkeste telefonlarının bulunduğunu kaydeden Uçmaz, sürekli müşterileri bulunduğunu söyledi. Sadece ilçe içinde hizmet verdiklerini kaydeden Uçmaz, motosikletle en uzun yolculuğu ise 1970 yılında yaptığını anlattı. İstanbul'da askerlik yapan oğlunu ziyaret etmek isteyen bir kişiyi götürdüğüne dikkati çeken Uçmaz, "Yolda defalarca polis durdurdu. Alanya- İstanbul arasında yolculuk yaptığımıza inanamadılar. Gidiş geliş 2 gün sürmüştü" dedi.

'ONLARIN YAŞAMASINI İSTİYORUZ'

Motosiklet taksiciliğin 50 yıl önce Alanya'da başladığını belirten Alanya Şoförler Nakliyeciler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Akkaya, motosiklet taksicilerinin herhangi bir oda veya derneğe bağlı olmandan çalışmalarından rahatsız olmadıklarını söyledi. Rekabet içerisinde bulunmadıklarını da anlatan Akaya, "Onlar Alanya için bir değer. Yol ve otomobiller yokken onlar vardı. Sabit müşterinin eşyalarını taşırlar. Zaman zaman da müşterileri ile birlikte seyahat ederler. Taksi durağımızın yanında bekleyen motosiklet taksiler var. Ancak aralarında hiçbir husumet olmadığı gibi dostluk var" diye konuştu.



ÖY(SU/CK)