Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doğuştan bağırsak emilim ve iletim sorunu yaşadığı için tedavi gören 9 aylık Hüseyin Yiğit adlı bebek, 17 Mayıs 2012’de kök hücre nakliyle yapılan ince bağırsak nakli ile hem Türkiye’de hem de dünyada bir ilk oldu. Bu yöntemle 'ince bağırsak nakli gerçekleşen dünyadaki en küçük hasta' olan minik Hüseyin, artık ağız yoluyla gıda almaya da başladı.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında anne Güneş Yiğit, "Oğlumu bana bağışladıkları için bütün doktorlara teşekkür ediyorum. Çok mutluyuz" derken, Hastane Başhekim Vekili Doç. Dr. Nejat Aksu, da süreçle ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Aksu, 1994’de kurulan organ nakli birimiyle çoğunluğu böbrek, 15-20’si pankreas olmak üzere 700’den fazla nakil gerçekleştirdiklerini, 2003 yılında da ilk kez ince bağırsak nakli uygulamasına başladıklarını kaydetti. Türkiye’de de 3-4 merkezin Kompozit Doku Nakli Merkezi ruhsatına sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aksu, "17 Mayıs 2012’de Hüseyin Yiğit, 9 aylık bebeğe ince bağırsak nakli uygulaması yapıldı. Ülkemizde ve dünyada ilk olmasının nedeni kök hücre uygulamasıyla ince bağırsak nakli yapılması. 17 Mayıs 2012’de nakil yapıldı. Yaklaşık 2 aydır bir süredir hastamız gayet iyi. Şimdi belli bir kiloya ve boya müsait oluncaya kadar önemli bir süreci var" diye konuştu.

ARAMIZDA 'MİLYON DOLARLIK BEBEK' DİYORUZ

Ameliyat ekibinden Dr. Selçuk Kılınç da bu tür nakillerde en büyük risklerden birinin doku reddi olduğuna, özellikle ince bağırsakta riskin çok daha fazla olduğuna işaret ederek doku uyumunun kolaylıkla sağlanabilmesi için kök hücre nakli ile ince bağırsak naklini gerçekleştirdikleri bilgisini vererek, "Hüseyin 55’inci gününde. Bu yaşta ilk ve tek ince bağırsak nakli yapılan kişi oldu. Dünyada böyle bir seri yok. Bu derecede elde edilmiş, sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış hasta serisi de yok. Geçen yıla kadar bu yaşta küçük çocuğa ince bağırsak nakli yapılmadığı için bu hastalar istemeyerek yurtdışına gönderiliyordu. ABD, İngiltere’ye gidiyorlardı. 600 bin dolar gibi bir maliyeti vardı. Hüseyin’e aramızda esprili şekilde '1 milyon dolarlık bebek' diyoruz. Erişkin yaştaki hastaların başarılı sonuçları alındıkça yurtdışından ülkemize nakil talepleri olacaktır. Ülkemizin başarısını da ötelere taşıyacaktır" dedi.

MECBUREN YETİŞKİNDEN NAKLETTİLER

Opr. Dr. Cezmi Karaca ise hastane bünyesindeki pek çok bölümden destek aldıklarını belirterek, "Biz sadece vitrindeyiz. Yanımızda olan herkese teşekkür ediyoruz" dedi. Şimdiye kadar 6 hastaya ince bağırsak nakli yapıldığını, bunların 2’sinin maalesef kaybedildiğini dile getiren Opr. Dr. Karaca, bu süreçte organ bağışının önemini de daha iyi anladıklarını vurguladı. Çocuk için organ bulamayınca yetişkinden nakil yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Opr. Dr. Karaca, "Cana canlar katmak için herkes bu konuda duyarlı olmalı" diye konuştu.

ÖZKAN: ORGAN BAĞIŞINI ARTIRMALIYIZ

Ekibi tebrik eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan da "1 milyon dolarlık bebek için en milyon dolarlık ekibe teşekkür ederim" dedi. Bunu basit bir ameliyat gibi değerlendirmemek gerektiğini, zamanında herkesin şikayet ettiği bu hastanenin önemli başarılara imza attığını kaydeden Özkan, başarının tıp literatürüne altın harflerle yazılacağını kaydetti. Özkan, organ bağışının önemine de dikkat çekerek, "2-3 ay bekledik bu bebeğe organ bulmak için. Duyarlılığı artırmalıyız. İzmir şanslı, 8 hastane bu işleri yapıyor. İmkanlarımız çok iyi. Ekiplerimiz çok iyi ama sayımız hala az. Diğer illerden çok önde olmamıza rağmen sayımız az. Artırmamız gerekiyor" dedi.