Beşiktaş Kulübü'nün altyapısında yetişen ve Üsküdarspor, Ofspor, Balıkesirspor, Erdek Belediyespor ve Küçükçekmecespor gibi takımlarda profesyonel futbol oynayan Yalçın Şişik, alt yaş kategorilerinde de birçok kez milli takım formasını giydi. Şişik, 2001 yılında U15 milli takımı ile Balkan Gençler Şampiyonası'nda final oynama başarısı gösterdi.

Bu yıl üniversite sınavlarına giren Yalçın Şişik 185 puan alarak, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün milli sporculara tanıdığı haktan yararlanmak istedi. Uluslararası turnuvalarda derece yapan milli sporcuların 'Bir yüksek öğrenim kurumuna' yerleştirilmesiyle ilgili hakkını kullanmak için ÖSYM'ye başvurdu. Ancak ÖSYM Yalçın Şişik'ten 'Milli Sporcu Belgesi' isteyerek, şöyle dedi:

"Spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilmek amacıyla merkezimize sunduğunuz millilik belgeniz, 'Milli Sporcu Belgesi verilmesi hakkında yönetmeliğe uygun olarak düzenlenmediğinden işleme alınamamıştır."

Yalçın Şişik, bunun üzerine Gençlik ve Spor Genel Genel Müdürlüğü'ne başvurarak, 'Milli Sporcu Belgesi' istedi. Müdürlükten, "Futbol branşında ülkemizi uluslararası müsabakalarda milli takımda görev alarak millilik düzeyine ulaşan sporcuların milli sporcu belgelerini tanzim ve düzenleme görevi Türkiye Futbol Federasyonu'na ait olup, futbol branşı ile ilgili millilik belgeleri Spor Genel  Müdürlüğü'nce düzenlenmemektedir" yanıtı alınca Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) başvurdu. Yalçın Şişik, buradan da olumsuz yanıt aldı. Federasyon yazısında şöyle denildi:

"FIFA, UEFA tarafından düzenlenen ve Türk Milli takımların katıldığı resmi ve özel müsabakalar ve turnuvalarda oynayan sporcular hakkında 'Milli Sporcu Belgesi' düzenleme hak ve yetkisi münhasıran federasyonumuza ait olup bu durumun aksi düşünce ve uygulamaların kanuna açık aykırılık teşkil edeceği izahtan varestedir. Milli Sporcu Belgesi verilmesi hakkında yönetmelik madde 4, c bendinde belirtildiği gibi Genel Müdürlüğe bağlı federasyonları kapsamaktadır. Bu konuda detaylı bilgi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığından temin edilebilir." 

Kurumlar arasında mekik dokuyan Yalçın Şişik, hiçbir yere yerleşemeyince açıkta kaldı. Mağdur edildiğini anlatan Şişik, "İşin bu kadar süreceğini bilseydim, Temmuz ayında üniversitelerin Beden Eğitimi ve Yüksek Okulu bölümlerine müracaat eder seçmelere girerdim. Hem bu haktan mahrum oldum hem de yasanın milli sporculara tanıdığı haktan. Kurumlar arasındaki yazışmalar sonucu alamadığım Milli Sporcu Belgesi nedeniyle ÖSYM tarafından hiçbir yere yerleştirilemeyerek açıkta kaldım" diye konuştu.



MS(İS/İD)