Midyat Kaymakamlığı, köy okullarının eğitimdeki başarısızlık durumunun araştırılarak, sorunların tespiti ve iyileştirmeye yönelik çözüm önerilerinin yeralacağı bir araştırma projesi hazırladı. Proje kapsamında sivil ve konusunda uzman kişilerden oluşcak heyet, okulun bulunduğu çevre, okulun fiziki yapısı, okul idaresinin misyonu ve vizyonu, okuldaki öğrencilerin sosyo- ekonomik yapısı, okul idaresinin tutum ve davranışları, sınıf ve branş öğretmenleri, okul rehberlik hizmetleri, okul yardımcı personel hizmetleri, veliler, sınav sonuçları, başarı oranları, sportif- sosyal etkinlikler, öğrencilerin okuldan ve öğretmenden beklentileri, öğrencilerde gözlenen sorunların çözümünde, tespitinde ve paylaşımında inceleme yaparak rapor hazırlayacak.

'HAZIRLANACAK RAPOR DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞACAĞIZ'

Kaymakam Bingöl, eğitim başarısının arttırılması amacıyla bundan sonra gönüllülerden oluşan sivil bir ekip tarafından köy okullarının denetleneceğini belirtti. Bingöl, "Okullarımızdaki verimliği arttırmak ve başarıyı teşvik etmek için bu denetim mekanizmasını devreye soktuk. Okul başarısızlığının nedenlerini ya da okul başarısını etkileyen faktörleri bir çırpıda ortaya koymak o kadar basit bir iş değil. Bu ekip işte tam burada devreye girecek ve köy okullarını dolaşarak öncelikli ihtiyaçlarını belirleyecek, binaların genel temizliğine bakacak, öğrencilerin derslik ve çalışma ortamlarını denetleyecek, öğrencilerin başarısını arttırmak için yapılan çalışmalar ile sportif ve kültürel etkinliklerle ilgili rapor hazırlayacak. Biz de denetim ekibinin yazacağı raporlar doğrultusunda yapacağımız öncelikli çalışmaları belirleyip, başarıyı arttırmanın yollarını arayacağız" dedi.

BAŞARIYA ÖDÜL, BAŞARISIZLIĞA CEZA

Başarılı okulların öğretmenlerini ödüllendirileceğini, başarısız okul yönetici ve öğretmenlerinin ise uyarılacağını belirten Kaymakam Bingöl, şunları söyledi:

"Başarı, insan gelişiminin motivasyonudur. Başarı, büyük- küçük, güzel-çirkin, genç- yaşlı, herkes tarafından elde edilmek istenen bir durumdur. Hiçkimse, hayatının hiçbir döneminde başarısız olmayı istemez. Her birey, hep başarmak ve her işinde başarılı olmak için bir gayret içerisinde bulunur. Bu bilinçle bizler de başarılı öğretmenlere gerekirse teşvik ödülü vereceğiz, başarısız olanları da çalışmaları ve fedakarlık göstermeleri konusunda uyaracağız. Ben meslek hayatım boyunca kimseye ceza vermedim ama söz konusu çocuklarımızın eğitimi olunca ve başarısızlık devam ederse ceza vermekten de geri durmayacağım. Amacım ceza falan vermek değil, başarıyı teşvik etmektir."

'EĞİTİMDE KALİTE VE BAŞARI İÇİN SEFERBERLİK'

Midyat merkez ve bağlı köy okullarında 34 bin öğrencinin bulunduğunu hatırlatan Kaymakam Oğuz, ilçe olarak eğitim kalitesinin geride kaldığını söyledi. Sembolik olarak verilecek eğitimin çocuklara başarıyı getirmeyeceğini savunduğunu ifade eden Oğuz, "Eğitim seviyemizi yukarılara taşımamız için her şey müsait. Devlet bir okul yerine beş okul yapmış, taşımasını koymuş, yemeğini vermiş. İş biz yerel idarecilerin bu işi iyi yürütmesine kalmış. Benim tek başıma yapabileceğim bir iş değil eğitim. Başarı için herkesin elini taşın altına koyması gerekir. Kısacası el ele vermemiz gerekir. Eğer herkes elini taşın altına koymazsa başarı da gelmez. Ben sadece sembolik olarak eğitim verilmesinden yana değilim. Bu şekilde olursa başarıyı unutmamız gerekiyor. Eğitim kalitesini yükseltmek ve başarıya ulaşmak için eğitim seferberliği başlatmamız gerekir" diye konuştu.



MHİ(GG/SS)