Oktay Vural, Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) 'Anayasa Sürecinde Türkiye' konulu konferans vermek için Isparta'ya geldi. Konferanstan önce partisinin il teşkilatında basın toplantısı düzenleyen Vural, 27 Nisan e-muhtırası, terörle mücadele ve dış politika konusunda açıklamalar yaptı.

27 Nisan e-muhtırasına karşı hükümetin o gün saat 15.00'e kadar 'gıkı çıkmayıp', daha sonra açıklama yaptığını kaydeden Vural, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın muhtıradan saatler sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a karşı yaptığı, 'Otur oturduğun yerde sen benim memurumsun' açıklamasını tablet bilgisayardan basın mensuplarına izletti. Vural, şunları söyledi:

"Sayın Arınç bu konularda konuşmayı çok seviyor ve diyor ki 'Otur oturduğun yerde sen benim memurumsun'. Gerçekten muhtırayı veren Genelkurmay Başkanı'nı, Genelkurmay Başkanı olarak oturttular yerinde, Altına da zırhlı araba verdiler. İşte bunlar zor zamanlarda korkak, kolay zamanlarda övüngen olan tiplerdir. 12 Eylül'de gıkları çıkmadı, 28 Şubat'ta siyasetlerini terk ettiler. 27 Nisan'da Genelkurmay Başkanı hükümete karşı açıklama yaptı, 15.00'e kadar bekleyip sonra açıklama yaptılar. Madem öyle bir muhtıraysa neden onu orada oturtuyorsun? Madem memurunsa neden görevden alamıyorsun? Bu süreç içerisinde kim kimin değirmenine su taşımıştır. Hangi mihraklar bu yönlendirmeleri yapmıştır. Şimdi kalkıp buralarda 27 Nisan'la ilgili bir şeyler söylüyorlar. Şimdi kalkıp muhtıra diyorlar. 2010'da AKP'nin kılavuzu Hüseyin Çelik konuşuyor. 'Muhtıra değil' diyor. Buyurun bunu da izleyin. Biri 'muhtıra' diyor, diğeri 'değildir' diyor."

'TIPIŞ TIPIŞ MÜZAKEREYE BAŞLADINIZ DEĞİL Mİ?'

Terörle mücadeleye de değinen Vural, PKK ve BDP'nin 'lokomotif', AK Parti'nin ise 'vagon' olduğunu ileri sürdü. Terörle 'mücadele' değil, 'müzakere' yapıldığını savunan Vural, 'terörle mücadelede yeni dönem' diye parlamentoya sevk ettikleri yasanın, dün BDP, CHP ve AK Parti'nin ortak hareket etmesiyle kaldırıldığını anlattı. Oktay Vural şöyle devam etti:

"Ne oldu ey Recep Tayyip Erdoğan ne oldu? Yine müzakereye başladınız değil mi tıpış tıpış? Yine müzakere ediyorsunuz. 'Haberal yasası' olarak dün akşam kabul edilen kanun teklifinin aylarca bekletilmesinin amacının, terör örgütüyle, PKK ve BDP'yle yapılan müzakereler olduğu ortaya çıkmıştır. BDP'nin ve PKK'nın isteği üzerine bu yasa maddesi çekilmiştir. Bugün lokomotif PKK ve BDP, vagonda AKP var. Ve bunun da yolu ABD'de yapılmış."

KALA KALA BARZANİ'YE KALDIK

Hükümetin dış politikasını da eleştiren Oktay Vural, Başbakan Recep tayyip Erdoğan'ın dış politikada başarılardan bahsetmesini 'Korsakoff sendromu' olarak tanımladı. Bu sendromun olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek olduğunu belirten Vural şöyle dedi: "Ne başarısı yahu? Irak bölünüyor, Barzani muhatabımız oluyor. Suriye ve İran düşmanımız oluyor. Ermenilerle protokol imzalıyorlar, Azerbaycan'la problemimiz oluyor. Nerede başarı. Artık dış politikada olmanın sayesinde dostlar düşman, düşmanlar dost oldu. Kala kala Barzani'ye kaldık. Türk dış politikasının yol arkadaşı artık Barzani."

ERDOĞAN'IN DEMİREL ZİYARETİNİ İZLETTİ

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e atfen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dün dündür bugün bugündür' diye konuşma yaptığını hatırlatan Vural, Erdoğan'ın Başbakan olduktan hemen sonra Demirel'i ziyaretinin ardından yaptığı 'Engin devlet tecrübelerinden faydalanacağız' şeklindeki açıklamasını gazetecilere izletti. Vural, "17 Kasım 2002 günü engin devlet tecrübesinden faydalanmak istiyorum dediği Cumhurbaşkanı'na, mitinglerinde 'Otur oturduğun yerde' demektedir. Dün engin devlet tecrübesinden faydalandın, şimdi ne oldu?" diye sordu.

Başbakanın merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la ilgili 'Lanetle yad edilecekler' açıklamasını da basına tabletten izleten Vural, Erdoğan'ın 17 Nisan 2012'de Özal'la ilgili 'Rahmetle anıyoruz' açıklamasına dikkati çekti.



ME(HA/COŞ)