Hilton Otel'de festivalin tanıtım toplantısına Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Narenciye Festivali Tertip Komitesi Başkanı Abdullah Özdemir, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Narenciye Festivali Tertip Komitesi Başkanı Abdullah Özdemir, narenciyenin hem Mersin hem de Türkiye ekonomisine büyük bir katkısının olduğunu belirterek, "Narenciye Mersin kırsalının ana gelir kaynağı durumundadır. Mersin'de irili ufaklı 200 narenciye işleme tesisi bulunuyor. 700 civarında firma, narenciyenin iç ve dış ticaretiyle uğraşıyor. Mersin, yıllık 1 milyon ton narenciye üretimiyle ülkemizin bu sektördeki lideri konumundadır. Ürettiğimiz narenciyenin yarısını ihraç ediyoruz. Limon üretimi ihracatında Mersin, sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli merkezlerinden biridir. Mersin Narenciye Festivali ülkemizde meyvelerin bir süsleme unsuru olarak kullanıldığı ilk ve tek festivaldir. Festivalde Mersinli firmalar ve kuruluşlar halkla buluşmakta 50 stant açık hava fuarı gibi işlev görmektedir. Bu yıl 26 ülkeden 600'e yakın gösteri sanatçısı festivale renk katacak" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise 3 yıldır düzenlenen festivalin Türkiye ve Avrupa'da ses getirmeye başladığını söyledi. Özcan, "Yurt dışında 600 misafirimiz var. 26 ülkeden gelen bu arkadaşlar Mersin'e geldiğinde kenti tanıyacak, kültürünü öğrenecek, yemek sektörünü, yaşam tarzını öğrenecek ve ülkesinde Mersin'i iyi şekilde anlatacak" diye konuştu.

Vali Güzeloğlu ise kentlerin tanımlanmasında bazı temel kavramların aşılarak, bazı temel hedeflere ulaşılması gerektiğini, kentlerin sahip olduğu zenginliklerin tek başına yeterli olmayacağını vurguladı. Güzeloğlu, zenginliklerin uluslararası ölçütler içinde sunulması ve rekabete konu edilmesi gerektiğini kaydetti.

Mersin Ticaret Borsası'nın koordinatörlüğünde düzenlenecek festivalin hazırlıkları sürüyor. Bu kapsamda, narenciye ürünlerinden yapılan otomobil, fil, caretta caretta, zürafa, top, mantar, yel değirmeni gibi figürleri taşıyan araçlardan, müzik eşliğinde festivalle ilgili duyurular yapılıyor.



ME(AŞ/BK/CK)