TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyeleri Aydın’ın Yenipazar İlçesi’ndeki cezaevinde bulunan eski içişleri bakanı Mehmet Ağar’ı 5 saat dinledi.

CHP’Lİ ÜYE TATMİN OLMADI

Dışarı çıkan komisyon üyelerinden ilk olarak CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, kameraların karşısına geçti. Toptaş, “Sayın Ağar’dan ben zaten birşey öğreneceğimizi beklemiyordum. Bildiğimiz şeyleri söyledi. Yeni birşey yok. Kendi yaşam hikayesini dinledik. Emniyet Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve siyaset hayatını anlattı. Sorduğumuz soruların hiç birisine bizim işimize yarar şekilde cevap vermediğini söyleyebilirim. Örneğin Susurluk olayındaki rolü ve Susurluk ile ilgili bilmediğimiz hiçbirşey söylemedi. Doğruyol Partisi ile Anavatan Partisi’nin birleşmesiyle ilgili birşey söylemedi. Türkiye’deki faili meçhul cinayetlerle ilgili hiçbirşey söylemedi. Yani yeni birşey söylemediğini söyleyebilirim” dedi.

DERİN DEVLET

Gazetecilerin uzun süre içerde kaldıklarını hatırlatması üzerine de Toptaş, “Evet çok uzun şeyler anlattı. Ama anlatmasına da fırsat verdik. Sanıyorum cezaevinde uzun süre kalınca bir insan anlatma ihtiyacı duyuyor. Bunu de doğal karşılamak lazım. Ama beklediğimi hiçbir şeyi alamadım. Kendisine derin devletin ne demek olduğunu sordum. ’Derin devlet Musul ve Kerkük’ten başka toprak kaybetmemektir’ dedi. Yani entresan. Ne anlıyorsanız anlıyorsunuz. Bir de işkenceleri sorduk. ’Onlar sert sorgu yöntemleriydi’ dedi. Bunun de ne anlama geldiğini anlamak lazım. Kendisine İsrail’den alınan kayıtdışı silahları sordum. ’Mücadele için gerekiyordu’ dedi. ’Silahların kaydı yok muydu’ diye sordum. ’Yoktu. bunların kaydı olmaz’ diye yanıt verdi” diye konuştu.

AK PARTİLİ BAŞKAN MEMNUN

Daha sonra Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Yaşar Karayel, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kareyel, CHP’li vekilin aksine Mehmet Ağar’ın söylediklerinden tatmin olduklarını belirtti. Karayel, şöyle konuştu:

“Darbe ve muhtralarla ilgili bütün arkadaşlarımızın soruları oldu ve içtenlikle yanıt verdi. Özellikle 28 Şubat dönemi, kendi dönemi, 96’ya kadar olan dönem ve İçişleri Bakanlığından ayrılmasına kadar olan dönemi arkadaşlar sordu. Refahyol hükümetinin düşürülmesi ile ilgili sorular soruldu. 27 Nisan’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylamaya katılmamaları ile ilgili sorular soruldu. Kendisi bu konularla ilgili cevaplarını verdi. Yanıtlar tutanaklarda var. Daha sonra bu tutanakları sizinle paylaşacağız. Sayın Ağar devlet adamı anlayışı içerisinde yapmış olduğu hizmet dönemlerinde doğru bildiklerini bizlerle paylaştı.”

ERBAKAN’IN LİBYA GEZİSİ

Erbakan’ın olaylı Libya gezisi ile ilgili sorular da yöneltildiğini kaydeden Karayel, “Erbakan’ın Libya gezisi sonrasında kendisinin bakanlıktan istifa etmesi konusundaki sorulara da yanıt verdi. Özellikle Dışişleri Bakanlığı istihbaratlarından gelen bilgiler olduğunu, o bilgileri sayın Erbakan ile paylaştığını, gitmemesi gerektiğini Bakanlar Kurulu’nda söylediğini belirtti. Daha sonra bir kararname hazırlandığını ve Erbakan’ın, bu kararname kendisine sorulunca ’haberim yok’ dediğini, ’Ben öyle bir kararname imzalamadım’ dediğini ve Libya’ya gittiğini, Erbakan’ın dönüşünde de kendisinin haklı çıktığını söyledi” diye konuştu.

Kareyel, sözlerini “Bizin için tatminkar bir görüşme oldu. kendisine geçmiş olsun diyoruz. İnşallah en kısa zamanda hürriyetine kavuşur” diyerek tamamladı.

Komisyon üyeleri, Yenipazar’ın ünlü pidesinden yedikten sonra ilçeden ayrıldı.

Cem ULUCAN-Murat GÜRKAN / YENİPAZAR, (Aydın)




DHA(İÖ/AAA)