Kuşadası'nda bir restoranda çalışan garson R.Ç., İrlandalı Shanon Graham ile arkadaş olup, evlilik planları yapmaya başladı. Ancak kızı ve kadın arkadaşıyla birlikte ilçeye tatile gelen anne Marian Elizabeth Graham, iddiaya göre evliliğe karşı çıktı. Bunun üzerine R.Ç., geçen yıl ağustos ayında, kız arkadaşının tek başına yat turuna gitmesini fırsat bilerek, annesi Marian Elizabeth Graham ve tatile geldiği arkadaşı Cathy Dinsmore'u taksiyle alışveriş merkezine götürme bahanesiyle İzmir'deki babası E.Ç.'nin bakkal dükkanına getirdi.

Babasının otomobilini alan R.Ç., iddiaya göre, iki İrlandalı kadını alışveriş merkezi yerine Buca Gökdere Köyü yakınlarındaki ağaçlık alana götürdü. R.Ç., burada Graham'ı 17, Dinsmore'u 35 yerinden bıçaklayıp öldürdü, olayın ardından döndüğü Kuşadası'nda elbiselerini değiştirdi. Yat turundan dönen Shanon Grahaman, annesini bulamayınca polise haber verdi. Harekete geçen polis R.Ç.'yi gözaltına aldı. Önce suçlamaları kabul etmeyen R.Ç., daha sonra iki kadını öldürdüğünü itiraf etti. Gösterdiği yerde de iki kadının cesetleri bulundu. Zanlı R.Ç., tutuklandı.

İzmir 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde, geçen 29 Aralık'ta yapılan ilk duruşmayı izlemeye gelen baba E.Ç. de polis tarafından yakalandı, ardından tutuklandı, hakkında başka mahkemede dava açıldı.

KEMİK YAŞI BÜYÜK ÇIKTI

İzmir 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 29 Aralık'ta yapılan ilk duruşma sonrası, İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, R.Ç'in 22-23 yaşlarında olabileceğini belirtti, mahkeme de kemik testi yapılmasına karar verdi. R.Ç., İzmir Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Yedi doktor tarafından imzalanıp mahkemeye gönderilen raporda, R.Ç.'nin bulgularının 22 yaş ile uyumlu olabileceğine oybirliğiyle karar verildiği bildirildi. Bunun üzerine 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, baba E.Ç'nin yargılanacağı İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosya ile R.Ç'nin davasının birleştirilmesine karar verdi.

DURUŞMAYI YABANCI BASIN DA İZLEDİ

Bugün 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın duruşmasına, ölen Marion Elizabet Graham'ın çocukları Shanon Graham ile David Gerald Graham ve Cathy Dınsmore'un erkek kardeşi Michael George Dinsmore ile İrlandalı ailenin avukatı Barış Kaşka ve sanıkların avukatı Aydoğan Yolyapan katıldı. Mahkeme tarafından çağırılması unutulduğu belirtilen R.Ç. ise duruşmaya getirilmedi. Duruşmayı çok sayıda yabancı basın mensubu izlerken, polis de duruşma salonunda ve dışında sıkı güvenlik önlemleri aldı.

BABA: BEN MASUMUM

Daha önceden sabıkası olduğunu ve okuma yazma bilmediğini, ilkokul diploması ile ehliyetini para ile satın aldığını söyleyen baba E.Ç., "Ben masumum" dedi. Olay günü oğlunun kendisini cep telefonuyla arayıp, İzmir'e geleceğin söylediğini belirten baba E.Ç., "Saat 11.00 gibi bir taksiyle geldi. Benden otomobilin anahtarını istedi. Aradan bir saat geçti, üzerine kanlı ve sağ eli kesikti. Tedavisini yaptıktan sonra arabamla Selçuk garajına götürdüm. Buradan da taksiyle Kuşadası'na gönderdim. Bana iki yabancı kadın ile gezmeye geldiğini, önlerinin bir araba tarafından kesildiğini, kadınların bu kişiler tarafından kaçırıldığını söyledi. Kadınları kurtarmak isterken de elinden yaralanmış. Kız arkadaşını da alıp birlikte polise şikayetçi olmalarını söyledim. Kız ile uzun zamandır birlikteler. Ben de evlerine gidip geldim. Annesini ve diğer kadını tanırım. Akşam kardeşim telefonla aradı. Oğlum R.'nin cinayet suçundan yakalandığını, karakolda olduğunu söyleyip, gelmemi istedi. Oğlumu cezaevinde de ziyaret ettiğimde, bana kadınları öldürdüğünü hiç söylemedi. Oğlumun yaşı nüfusa küçük yazılmış. Adalet kapısındayım, boynum kıldan ince. Ben suçsuzum" dedi.

Avukat Barış Kaşka, sanığın emniyet ve mahkemede çelişkili ifade verdiğini öne sürerek, bunun nedeninin sorulmasını istedi. Sanık E.Ç. de "Polis bana küfredip, baskı yaptı. Ben de bu şekilde ifade vermek zorunda kaldım" diye cevap verdi.

Tercüman eşliğinde ifade veren ölen Marion Elizabet Graham'ın kızı Shanon Graham, iki sanıktan da şikayetçi olduğunu söyledi. Graham, "Geziden eve geldiğimde R.'nin elinin kesik olduğunu gördüm. R. ile babasının bu işi birlikte yaptıklarını düşünüyorum. R. ile annem bugüne kadar hiç tartışmadılar. Kendisi anneme `anne' diye hitap ederdi. R. ile evlenme konusunda aramızda hiçbir konuşma geçmedi. Kendisi İrlanda'ya gelmek istemiyordu. Annem, gelecek yıl artık buraya gelmeyeceğini söylemişti. R. ise annem ile benim Türkiye'ye yerleşmemi istiyordu. Ben kendim buna karşı çıktım. 10 yıldır Türkiye'ye gelip gidiyorduk. R., ile dört yıldır da tanışıyoruz. Annemin başka yere tatile gitme lafına R. kızmış olabilir. Annem ile E.Ç., arasında duygusal bir yakınlaşma olmadı. E.Ç., üç dört kez bizim eve geldi. Kendisi hem annemi ve hem de ölen arkadaşını tanıyordu" dedi. David Gerald Graham ile Cathy Dınsmore'un erkek kardeşi Michael George Dinsmore da her iki sanıktan şikayetçi olduklarını söyledi.

Tanık olarak dinlenen taksi sahibi Mustafa Karatay, "R. beni saat 09.00 da arayıp, taksi istedi. İki saat sonra birlikte kaldığı yabancı uyruklu kadınların evine gittim. Evin önünde R. ile iki kadın vardı. Bana İzmir'e gideceklerin söylediler. Ben de yorgun olduğumu, kendileri şoförümün götüreceğini söyledim. Gidip eve yattım. Aradan zaman geçtikten sonra, şoförüm Davut Şen beni telefonla aradı. R.'nin belirtilen saate almasını istediği yere geldiğini ancak burada olmadıklarını söyleyip, ne yapması gerektiğini sordu. Ben de markete gitmesini ve telefonu market sahibine vermesini istedim. Sanık E.Ç., oğlunun Kuşadası'na geri döndüğünü söyledi. Saat 18.30 gibi R., beni telefonla arayıp eve gelmemi istedi. Gittiğimde evin önünde polisler vardı. R'nin eli kesikti. Ben önce hastaneye götürmek istemedim. Hastaneye gitiğimde sivil polisler bizi karşıladı. Daha sonra da polis beni iki gün gözaltına aldı. İki kadında İzmir'e gideceklerini biliyordum. Taksiye binerken bana gülümsediler" diye konuştu.

YEĞENİMİ ÜÇ YIL KULLANDILAR

Sanık E.Ç'nin kardeşi Necmettin Ç. de ifadesinde, "Ben olaya ilişkin bir şey görmedim. Aracımla lokantaya müşteri götürüyordum, bir arkadaşım telefonla arayıp, yeğenimin bıçaklandığını ve karakolda olduğunu söyledi. Ben de emniyette gittim. R. ile kız arkadaşı kameriyede birlikte oturuyordu. Bana Kuşadası'ndaki AVM'lerin bulunduğu bölgede önlerinin iki üç kişi tarafından bir minibüsle kesildiğini ve kadınların kaçırıldığını söyledi. Kendisinin müdahale etmek isterken bıçaklandığını, bayıldığını ve kendine geldiğinde bir evin bahçesinde olduğunu belirtti. Shanon ile yeğenimin birlikte haraket ettiğini düşünüyorum. Shanon, bana annesinin borçları yüzünden sürekli yolda önünün kesildiğini söylemişti. Annesi ile kızı, R'yi üç yıl boyunca sürekli kullandılar" dedi.

Sanıkların avukatı Aydoğan Yolyapan, R.Ç'nin suçunu kabul ettiğini, babasının bu olayla bir ilgisinin olmadığını belirterek, tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı 14 Eylül'e erteledi.

Duruşma sonrası İrlandalı aileler polis gözetiminde taksilere bindirilip adliyeden ayrıldı.



BK (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)