Konak Meydanı'nda toplanan İzmir Müzisyenler Derneği üyeleri, 17 Aralık 2010 tarihinde Mersin'deki bir barda işletme sahipleri ile müşteriler arasında çıkan kavgada silahla ateş açılması sonucu vurularak yaşamını yitiren meslektaşları 38 yaşındaki Sarp Öztürk ile 22 Ağustos 2012'de İzmir'in Balçova İlçesi'ndeki bir barda çıkan kavgada arada kalıp, yaşamını yitiren 34 yaşındaki Regaip Vatansever için bir anma etkinliği düzenledi. Dernek üyeleri, anma etkinliğinde, ölen meslektaşlarının çok sevdiği şarkı ve türküleri seslendirdi. Silahlanmaya karşı uyarı niteliği taşıyan şarkılı protestoya katılan, Regaip Vatansever'in annesi Pakize Vatansever duygulu anlar yaşadı. Oğlunun afişteki fotoğraflarını okşayarak gözyaşı döktü.

Müzisyenler adına yapılan basın açıklamasında, benzeri olayların ve bu acıların bir daha yaşanmaması için çağrıda bulunularak, "Ülkemizdeki şiddet ve maganda kültürünün ulaştığı boyutlar, bireysel silahlanma ve müzisyenlerin güvenli ve güvenceli çalışma ortamına sahip olmamasından dolayı yaşadıkları can yitimlerinin son bulmasını istiyoruz. Her birimizin müzik dinlemek ve hoşça vakit geçirmek üzere geldiği bu mekanlar, bizler için mezar, itilip kakıldığımız, aşağılandığımız, şiddet gördüğümüz yerler olmaktan çıkmalıdır. Can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz. Biz müzisyenlerin, müşterilerin ve alkol ortamının doğrudan muhatabı olmayacağı koşullarda çalışmak istiyoruz" denildi.

Açıklamayı yapan İzmir Müzisyenler Derneği Başkanı Oktay Çaparoğlu, "Biz, müzik yapmak istiyoruz. Karanlık, belirsiz ve şiddetli tartışmaların ortasında bu ortamın bir parçası olarak görülmek istemiyoruz. Biz parçası olmadığımız kavgaların, tartışmaların, pazarlıkların maşası ya da kurbanı olmak istemiyoruz. İşletme sahipleri bu konuda üzerine düşeni bir an önce yapmaya başlamalıdır" dedi.

Türkiye'deki şiddet ve maganda kültürüne karşı benzer acıların yaşanmaması için kamuoyunda duyarlılık yaratmayı amaçladıklarını belirten Çaparoğlu, bundan sonra her yıl 17 Aralık ve 22 Ağustos tarihlerinde öldürülen arkadaşları Sarp öztürk ve Regaip Vatansever nezdinde değişik illerde anma etkinlikleri ve basın açıklamaları yapacaklarını söyledi.


MO (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)