Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Taksirle 1'den fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek ve yaralamak' suçundan yargılanan maden ocağı sahibi Nurullah Ercan ile yönetim kurulu üyeleri Orhan Latif Ercan ve Kasım Karataş önce 6 yıl hapis cezasına çaptırılırken, mahkeme heyeti sanıkların cezasını 5 yıla indirdi.

Her fırsatta Maden Ocağı sahibi Nurullah Ercan’ın ceza alarak hapis yatması yönünde beklentilerini kamuoyuna aktaran aileler, maddi ve manevi tazminatlarını almayı kabul ederek açtıkları hukuk davasından vazgeçti. Şu ana kadar istenilen rakamlara yakın bir teklif gelmediği için anlaşmaya varılamadığı hatırlatıldı. 

Davanın kazanılması ardından teklif edilen en yüksek rakamı ailelerin kabul ettiğini belirten Avukat Mehmet Çetin, şöyle dedi:

"Maden ocağı sahibi Nurullah Ercan, 5 yıl ceza alması nedeniyle ailelerin maddi manevi tazminat taleplerini kabul etti. Paralarının ödenmesi ile tazminat davaları düşmüş oluyor. Fakat Yargıtay'da olan ceza davası kamu davası olduğu için devam ediyor. Anlaşma dolaylı görüşmelerin ardından, avukatlar kanalıyla anlaşılarak ailelerin banka hesap numaralarına yatırıldı. Maden ocağı sahibi Nurullah Ercan, ailelere verilen paraların dışında çocukların eğitim giderlerine katkı vermeye devam edeceğini söyledi. Biz bir hukuk mücadelesi yaptık. Ailelerin maddi ve manevi talepleri karşılandı. Ailelerin kabul ettiği rakamlar. Ceza anlamında da Türkiye’de ilk dava olması hasebiyle tazminat davalarının çabuk bitmesine yol açtı. Ailelerin davadan vazgeçmeleri davayı bitirmiyor."

Madende yaşamını yitiren işçilere yakınlığı ile tanınanlar, ailelerin her birine ölen kişi için 100 bin TL verdiğini iddia etti.



SE(FK/İD)