Zülfü Livaneli, Antalya'nın Manavgat İlçe Belediyesi'nin düzenlediği 'Zülfü Livaneli Sanat Günleri/Güneşle Geliyoruz' etkinlikleri kapsamında Manavgatlı sanatseverlerle buluştu. Kordon Açıkhava Tiyatrosu'nda düzenlenen söyleşiye katılan Zülfü Livaneli, program öncesi Manavgat Belediye Başkanı CHP'li Şükrü Sözen ile birlikte vatandaşları selamladı, çiçek attı.

Manavgat'a ilk kez geldiğini belirten Livaneli, Akdeniz insanının sıcakkanlılığı, sevecenliği ve misafirperverliği ile karşılandığı için çok mutlu olduğunu söyledi. Livaneli burada yaptığı konuşmada, dünyada gezmediği ülkenin kalmadığını ve Türkiye kadar güzel bir ülke ve insanını görmediğini kaydetti. Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkaslar gibi dünyanın en problemli coğrafyasında yer alan Türkiye'de sorunların bitmesinin imkanı olmadığını anlatan Livaneli, "Tarihin her döneminde sorunlar yaşamışız, bu dönemde de yaşıyoruz. Yaşamaya da devam edeceğiz" dedi.

KİMSEYE KIRGIN DEĞİLİM

Livaneli, "Ülkemiz olağanüstü dönemlerde aydınlarını ve büyük insanlarını üzmüştür. 12 Mart 1971 muhtırasında 3 kez askeri cezaevinde tutuklu kaldım. 'Duvarları kuşatın da tutuklayın hepsini, ne böyle gurbet olsun ne böyle ayrılıklar, kaldırın duvarları yıkın gitsin hepsini, ne böyle zulüm olsun ne de böyle şarkılar' mısralarını cezaevinde kaldığımda yazmıştım. Ülkemi ve insanımızı çok seviyorum. Onun için haksız yere cezaevinde kaldığım için hiç kimseye kırgın ve dargın değilim" diye konuştu.

FENERBAHÇELİLER MARŞ YAPTI

Bugüne kadar yaptığı müziklerin her dönem mağdurların müziği olduğunu söyleyen Livaneli, Fenerbahçeli taraftarların bir şarkısını 'Fenerbahçe Marşı' haline getirdiğini kaydetti. Livaneli, "Fenerbahçe Televizyonu’nda da klip yapmışlar; 'Kırılsa da kanadımız, asiye de çıksa adımız. Duyan duysun bilen bilsin, böyledir bizim sevdamız" diye konuştu.

HEP MAĞDURLAR HATIRLIYOR

Kendisini hep mağdurların hatırladığını anlatan Livaneli, "Beni hatırlamak için illa mağduriyete mi uğramanız lazım? Bir de iktidarken hatırlayın. Ama olmaz. Ama hiçbir iktidar, asker ya da sivil bağımsız sanatçılardan hoşlanmaz. Açıkçası bağımsız sanatçılar da iktidarlardan hoşlanmaz. Hangi parti olursa olsun" dedi.

ORGENERAL ÇETİN DOĞAN'IN SEÇİM MÜZİĞİ

Mağdurların kendi müziğini kullanmalarına çarpıcı bir örnek veren Livaneli, şöyle dedi:

"İstanbul'da seçim öncesi Nişantaşı'nda yürüyorum. Yaklaşan bir seçim otobüsünde bir müzik çalıyor. Biraz kulak kabartınca benim bir parçam olduğunu anladım. 'Duvarları devirin, Yok edin betonları' diye bir özgürlük parçası. Hangi parti, kim çalıyor bunu, diye biraz merak edip bekledim. Biraz sonra baktım emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın seçim otobüsü. Dedim, 'Paşam, Allah kurtarsın ama biz bu parçayı size karşı yazmıştık."

KUTUPLAŞMAYLA İLGİLENMİYORUM

Türkiye’de hapishanelerin insanların ikinci evi gibi olduğunu aktaran Livaneli, "Tarihle coğrafyanın, insan kültürünün, insan kardeşliğinin buluştuğu o kadar güzel bir ülkede yaşıyoruz ki, ben ülkede herkesi kardeşim olarak görüyorum. O yüzden kutuplaşma beni ilgilendirmiyor. Türkmüş, Kürtmüş, sağcıymış, solcuymuş, CHP'liymiş, AKP’liymiş, örtülüymüş, değilmiş hiç umrumda değil. Benim vatandaşım, benim kardeşim, benim bacım, ben buralıyım, siz buralısınız. Ve sizler çok şanslınız. Türkiye'nin çok güzel bir bölgesinde yaşıyorsunuz. Sabah kalkıp güzel bir nefes aldığınızda mutlu olmanıza yeter” diye konuştu.

Söyleşinin ardından kitaplarını imzalayan Zülfü Livaneli hayranları ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra 'Yer Demir Gök Bakır' filminin gösterimi yapıldı. Livaneli, yarın sona erecek etkinlikler kapsamında kitaplarını imzalayacak.