TTK Genel Müdürlüğü, derelerin limana taşıdığı atıklar ve diğer çevresel etkenlerle dipte biriken çöplerin temizlenmesi ve derinlik çalışması yapması için geçen aralık ayında DLH'den gemi kiraladı. 250 metreküp kapasiteli gemi, 15 Aralık'ta çalışmaya başladı. Gemi, üzerindeki kepçe yardımıyla dipten aldığı atıkları açığa boşaltırken, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri geçen perşembe günü açıkta limana yakın bir bölgede deniz yüzeyinde çöplere rastladı. Yapılan incelemede, limanda temizlik çalışması yapan geminin, mevzuat gereği atıkları kıyıdan 2 mil açığa boşaltması gerekirken, daha yakına dökerek denizde kirliliğe yol açtığı saptandı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı, 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi gereği gemiye 9 bin lira para cezası kesti. Cezaya ilişkin tutanak gemi kaptanına tebliğ edilirken, gemi de mühürlenerek limana çekildi.

Geminin mühürlenmesiyle birlikte limandaki temizlik ve derinleştirme çalışmaları da durdu. TTK yetkilileri, protokol gereği cezayı kendilerinin değil gemi kaptanının ödemesi gerektiğini söyledi. Geminin, para cezasının ödenmesi durumunda limanda çalışmaya devam edebileceği belirtildi.



DS(EE/BT)