Kocaeli Yüksek Öğretimliler Derneği'nde (KYÖD) gerçekleştirilen toplantıya KYÖD Başkanı Haşmet Belen, Başkan Yardımcısı Yüksek Mimar Fügen Avdan, Yönetim Kurulu Üyesi mimar Yavuz Ulugün ve dernek yöneticileri doktor Müzeyyen Tan ve avukat Ümit Başar katıldı. Başiskele İlçesi'nde Belediye tarafından kent meydanı yapılacak olan alanın altında tarihi Astakoz Antik Kenti'nin bulunduğunu belirten Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) yöneticileri bölgenin imara açılmasına tepki gösterdi. KYÖD yetkileri, bölgenin imara açılması için yapılan değişikliğe itiraz edeceklerini söyledi. Haşmet Belen, 1 ve 2'nci derece SİT alanı olan bölgenin 3'üncü derece SİT alanına çevrilerek imara ve yapılaşmaya açılacağını söyleyerek konuşmasına söyle devam etti:

"Başiskele İlçesi'nde Astakoz Antik kentinin bulunduğu düşünülen alan 1 ve 2'nci dereceden arkeolojik SİT alanı ilan edilmişti. Bu alanın bir bölümü 3'üncü derecede arkeolojik SİT alanı olarak statü oluşturulmuştur. Şimdi de bu alanda bir imar planı ortaya çıkmış ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanmıştır. Bizler SİT alanı derecesinin 2'den 3'e düşürülmesi kararının yeterince araştırılmadığını ve bu konuda dayanak olan raporun yeterli olmadığını düşünmekteyiz. Bugün itibariyle Büyükşehir Belediye Meclisi'ne alanın yapılaşmaya açılmasıyla ilgili itiraz edeceğiz."

Toplantıda konuşan yüksek mimar Fügen Avdan ise bölgede SİT alanı derecelendirilmesinin bilimsel verilere göre yapılmadığını söyleyerek, "1988-1992 yılında Bursa ve İstanbul Bölge Kurulları, Astakoz Antik Kenti'nin sınırlarının belirlenmesini istedi. 1999 yılında ise Kocaeli Kurulu 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olarak kabul edildi. 2012 yılında yapılan değişiklikle de bölge 3'üncü derece sit alanına dönüştürülüyor. SİT alanı derecelendirilmesi bilimsel verilere göre yapılmamış" dedi.



EA(MB/AAA)