Geçen yıllarda kuraklık nedeniyle suyu çekilen ve kuşların da terk ettiği Nallıhan Kuş Ceneti, son 2 yılda eski günlerine dönmeye başladı. Kuşların barındığı havzada suyun artmasıyla birlikte kuşlar da gelmeye başladı. Ankara’ya 120 kilometre uzaklıkta bulunan Nallıhan İlçesi’ne bağlı Çayırhan Beldesi sınırları içindeki 168 kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cennetine kuşların geri gelmesi en çokta bölgede yaşayanları sevindirdi.

Nallıhan Belediye Başkanı Adnan Okur, kuş cennetinin bölgelerinin tanıtımı için çok önemli olduğunu belirterek, Havzanın su tutup eski halini almasıyla kuşlar da gelmeye başladı. Kuşların gelmesiyle bölgeye gelen ziyaretçi ve turist sayısı da arttı. Birçok doğa ve hayvan sever bölgeye geliyor" dedi.

Bu arada TÜKÇEV’in organizesinde kuş cennetinde yapılan foto safariye Türkiye’nin birçok ilinden yüzlerce kişi katıldı. Doğa ve hayvan severler 2 gün boyunca bölgede yapılan etkinliklere katıldı.

168 KUŞ TÜRÜ

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce ‘Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ olarak belirlenen kuş cennetinde bu yıl çok farklı kuş türlerinin de barındığı belirtildi. Tarihi İpek Yolu üzerinde Sakarya Nehri havzasında bulunan ve 1994 yılında koruma altına alınan bölgede, başta soyu tehlikede bulunan Kara leylekler olmak üzere, Türkiye'deki 6 balıkçıl türünün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gök kuzgun gibi kuş türleri barınıyor. Nesli tehlikede bulunan küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan da bölgede bulunan kuşlar arasında yer alıyor. İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan gelen kuş göç yolu üzerinde de bulunan Nallıhan Kuş Cennet, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin de üremelerine de ev sahipliği yapıyor.