Burdur'da yapılacak 25 yeni göletten 11'inin Burdur Gölü Havzası'nda planlanması doğaseverleri harekete geçirdi. Akarsuların yönünün değiştirilmesi nedeniyle son 38 yılda 3'te 1'i kaybolan Burdur Gölü'ne dikkat çekmek amacıyla doğasever Fatih Taşkıran ve Handan Elpit, Burdur'dan Ankara'ya kadar bisikletle gidecek.

40 gün sürecek yolculuk boyunca Isparta üzerinden Amik Gölü'ne oradan da Hatay'a pedal çevirecek olan iki doğasaver, daha sonra Tuz Gölü, Sultan Sazlığı ve Seyfe Gölü üzerinden Ankara'ya ulaşacak. Kuruyan göllerler ilgili bilimsel raporlar da hazırlayacak olan Fatih Taşkıran ve Handan Elpit, bu raporları Ankara'da ilgili bakanlıklara sunacak.

BURDUR GÖLÜ PLANSIZLIK KURBANI

Burdur Gölü’ne yapılacak 11 göletin gölün sonunu hazırlayacağını belirten Fatih Taşkıran, Burdur Gölü'nün yaşatılması için sürdürülen çabalara rağmen alınan bu kararın gölün sonunu hazırladığını söyledi. Burdur Gölü'nü besleyen akarsuların üzerine plansızca baraj ve göletler yapıldığını, yeraltı sularının sondaj kuyularıyla aşırı kullanıldığını hatırlatan Taşkıran, "Bilimsel araştırmalar Burdur Gölü'nün bu etkenlerden dolayı kuruduğunu ortaya çıkardı. Bu durumun kamuoyu tarafından bilinmesine ve karar vericilerin 'gölü kurtaracağız' söylemlerine rağmen bu yönde henüz somut bir adım atılmış değil. Anadolu'nun 'kurutulan gölleri'ne bisikletle yolculuk yaparak göllerin yaşam için önemine dikkat çekmek istiyoruz" dedi.

BURDUR GÖLÜ İÇİN SON ŞANS

Burdur Gölü'nü kurtarmaya yönelik yapılan bütün çalışmalara destek olmaya çalıştıklarını anlatan Handan Elpit ise 25 yeni gölet kararından sonra Burdur Gölü için artık yapılacak bir şey kalmadığını söyledi. Geri adım atılması için Anadolu'nun kurutulan bütün göllerine bisikletle yolculuk yaparak dikkat çekmek istediklerine değinen Elpit, "Yapılması planlanan yeni baraj, gölet ve HES'ler gölü yok edecek" diye konuştu.

Elpit, ziyaret edecekleri göllerle ilgili veriler toplayacaklarını, bu verileri yöre halklarıyla ve karar vericilerle paylaşacaklarını kaydetti.