KOSGEB İzmir Güney Hizmet Merkezi Müdürü Mustafa Çanakçı, emekli ancak birikimli bilim insanı, sanayici ve bürokratların tecrübesinden yararlanmak için geliştirdikleri projeyi anlattı. 'KOBİ’ler için Gönüllü Uzmanlık Danışmanlık Projesi' adındaki yeni çalışma ile İzmir’deki KOBİ’lere önemli bir hizmet gerçekleştireceklerini söyleyen Çanakçı, bu sayede, proje bazlı desktek ve teşviklerden yeterince faydalanamayan İzmir’de projecilik kültürünü yaygınlaştıracaklarını vurguladı.

Çanakçı, “Uzmanlık konuların da, en az 15 yıl deneyim kazanmış ve sonrasında emekli olmuş ancak halen aktif olarak çalışma isteği duyan bilim insanları, sanayiciler ve bürokratlardan oluşturulacak bir danışman havuzu ile gönüllü danışmanlık hizmeti sağlanması çalışmalarını kapsayacak bu proje ile mevcut deneyimlerin doğrudan ihtiyaç sahibi olan KOBİ ölçekli işletmelere aktarılması hedeflenmektedir” diye konuştu.

KAHVE KÖŞESİNDE OTURMAK YERİNE BİRİKİMİNİ ANLATACAK

Sanayide yetişmiş ya da bürokrasiden ayrılmış birikimli bir kitlenin İzmir’de dikkat çektiğini söyleyen Çanakçı, “Gidip kahve köşesinde oturmak istemeyen bu kitlenin bilgi birikiminden faydalanmak gerektiğine inanıyorum. Arkadaşlarımızla birlikte projeyi hayata geçirmek istedik. Ankara da buna “olur" verdi. İzmir pilot il olacak. Daha sonra halka halka tüm Türkiye’ye yayılmasını hedefliyoruz” dedi.

İzmir’de 23 bin 749 işletme olmasına rağmen proje hazırlama kültüründe eksikliklerin bulunduğuna dikkat çeken Çanakçı, aynı zamanda Ar-Ge ve inovasyonun da özendirileceğini dile getirdi. Çanakçı, projenin sonunda KOBİ’lerin kurumsallaşmasının hızlanacağını, proje sayılarının artacağını, toplam satışlarda da artış yaşanacağını ve bütün bu gelişmelerin istihdamı da artıracağını kaydetti. Gönüllü uzman danışman havuzu oluşturulmasına başlandığını da ifade eden Çanakçı, danışmanlık hizmeti almak isteyen KOBİ’lere de başvuru çağrısı yaptı. 

DANIŞMANLARIN DESTEĞİ

Gönüllü danışmanların KOBİ'lere, "Ar-Ge ve Yenilik, Mühendislik Uygulamaları, Bilgisayar ve Bilgi Teknolojileri, Enerji Teknolojileri, Yeni Teknik, Teknolojiler ve Tasarım, Proje Yönetimi, Genel Yönetim, Ulusal ve Uluslararası Fonlardan Yararlanmak Üzere Proje Hazırlama, Yatırım, Pazarlama, Üretim, İnsan Kaynakları, Mali İşler ve Finans, Dış Ticaret, Çevre, Ürün Belgelendirme ve Sistem Belgelendirme" konularında danışmanlık yapacağı belirtildi.