Akçaabat- Düzköy Karayolu'nun 9'uncu kilometresinde Alsancak Köyü'nde bulunan özel bir şirkete ait açık depoda saklanan kömürlerden bir bölümü, yaklaşık bir hafta önce yanmaya başladı. Şirket çalışanlarının zaman zaman suyla zaman zaman da kepçeyle kömürleri karıştırarak müdahalesine rağmen devam eden yangın, bir türlü söndürülemedi. Zaman zaman patlamaların da meydana geldiği kömür deposundaki yangın, büyük bir çevre kirliliğine neden oldu. Deponun çevresi dumanla kaplandı, yöre sakinleri evlerinden dışarı çıkamaz, pencerelerini açamaz hale geldi. Pis koku tüm çevreyi kapladı.

'YANGIN BİR AN ÖNCE SÖNDÜRÜLSÜN'

Alsancak Köyü Muhtarı Şeker Pırasoğlu, köy ve çevresinde bu halde yaşanamayacağını belirterek şikayete rağmen ilgisiz kalındığından yakındı. Pırasoğlu, "Birkaç gün önce duman yükselmeye başladı. Yangının neden çıktığını bilmiyoruz. Kaç gün geçti ama bir türlü söndürülmedi. Dumandan ve çevreye yayılan pis kokudan çok rahatsızız. Yangın bir an önce söndürülsün, söndürülemiyorsa kömürün üzeri toprakla kapatılsın. Çok ama çok mağduruz. İnsanları bu halde yaşamaya mecbur bırakmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

'EVLERİMİZİN CAMINI AÇAMIYORUZ, BAHÇEDEN SEBZE MEYVE ALIP YİYEMİYORUZ'

Köy sakinlerinden Fadime Altıntaş, yangına müdahalenin yetersiz olduğundan yakındı.  Altıntaş, "Evlerimizin camını açamıyoruz. Bahçeden sebze meyve alıp yiyemiyoruz. Tarladan ot alıp hayvanlarımıza veremiyoruuz. Çok ama çok mağduruz" diye konuştu. Harun Altuntaş da "Bu kömür deposu 15 senedir burada. Bize zarar veriyor. Sağlığımızı veriyoruz, adam trilyonlar kazanıyor. Bizim günahımız ne? Bu çilenin artık sona erdirilmesini istiyoruz" diyerek yakındı. Deponun üzerindeki alanda evi bulanan Hasan Ademoğlu da "Uzun zamandır bir muhatap bulamıyorum. Bir haftadır yoğun dumana maruz kalıyoruz. 19 yaşındaki çocuğumda beyin tümörü var. Eşim hasta, astım hastası yaşlı annem var. Artık burada durulamıyor" diyerek yetkililerin müdahale etmesini istedi.

'BU TÜR YANGINLAR DÜŞÜK KALİTELİ KÖMÜRLERDE GÖRÜLÜR'

Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Yılmaz, "Bu tür yangınlar düşük kaliteli kömürlerde görülür. Kömürün havadaki oksijenle temasıyla içten içe yanma meydana gelir. Bu da ancak kömürün hava ile temasının kesilmesi ile söndürülebilir. Bunun için yanan kömürün kum, köpük ve branda ile kapatılarak havayla irtibatının kesilmesi gerekir" dedi.