Annesi rahatsızlandığı için gittiği Tokat’tan dönüşünde ayağının tozuyla 21-24 Mart tarihleri arasında Kültürpark’ta gerçekleştirilecek olan MARBLE - 18'inci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın tanıtım toplantısını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kent fuarcılığı ile ilgili de açıklamalar yaptı. Türkiye’nin en büyük ihracat fuarı olan Marble’a 265’i yabancı, 898’i yerli olmak üzere bin 163 firmanın katılacağını, yaklaşık 5 bin yabancının gelmesinin beklendiğini dile getiren Kocaoğlu, fuarın 6 kıta ve 75 ülkede tanıtıldığını, 42 ülkeden firma katıldığını kaydetti.

Türkiye’nin doğaltaş çıkan her bölgesinden İzmir’e taş geleceğini, 12 bin ton doğaltaşın Marble’da sergileneceğini ifade eden Kocaoğlu, fuarın kent ekonomisine de büyük katkı sağladığını, kente fuar nedeniyle 55 binden fazla kişinin gelmesinin beklendiğini, yaklaşık 80 milyon dolar civarında bir kazanç öngörüldüğünü aktardı. Kocaoğlu, 5 kapalı holün yanı sıra 7 bin 200 metrekarelik 4 tane geçici yapı kurulan fuara destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür etti.

“YERLE BERABER GEOMETRİK BÜYÜMEYE GİDECEK”

Genel anlamda yıl boyunca gerçekleştirilen fuarlarla kente 300-400 milyon lira civarında katma değer sağlandığının da altını çizen Kocaoğlu, Gaziemir’deki yeni fuar alanının tamamlanmasıyla önemli bir sıçrama yaşanacağını ifade etti. Kocaoğlu, “Önemli olan bu başarı grafiğini artırarak sürdürmek. Ben şuna inanıyorum. 8 senedir İzmir fuarını aritmetik olarak büyüttük. Ama en son geldik yerde tıkandık. Son yıllarda büyümedeki azalmayı görüyoruz. Az büyümemizin nedeni talepsizlikten değil yersizlikten, altyapı sorunlarından kaynaklanıyor. Onun için İzmir fuarcılığı bundan sonra yerle beraber geometrik büyümeye gidecektir. İzmir fuarcılığı en az 1.5-2 misli büyüyecektir. Kongrecilikte de inancımız odur ki en az fuar kadar kente getiri sağlayacaktır” dedi.

Gaziemir’deki fuar alanı için 337 bin metrekarelik alanı kamulaştırdıklarını, proje çalışmalarının gerçekleştiğini anlatan Kocaoğlu, "Yapım ihalesi 19 Nisan Perşembe günü olarak belirlendi. Teklifler alınacak ilana çıkıldı. En önemli dileğimiz bu ihale süreçlerinin uzamaması. Hızlı bir şekilde inşaata başlayıp yeni fuar alanına kavuşmak istiyoruz” dedi.

Fuar içinde simge olabilecek bir seyir kulesinin, gösteri ve açılışların yapılacağı bir amfi tiyatronun, 7 ayrı holün olduğunu, toplam inşaat alanının 240 bin metrekareyi kaplayacağını anlatan Kocaoğlu, 42 bin metrekarelik alanın da ihtiyaca ve kentin gelişimine göre kongre merkezi ve otel yapılacak şekilde planlandığını söyledi.




------------KUTU------------


Metro açılışını 30 Mart'ta Kılıçdaroğlu yapacak



Belediyenin diğer projeleri hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, İzmir Metrosu’nun Bornova ve Evka-3 istasyonlarının açılışının 30 Mart’ta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açacaklarını da duyurdu. Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a da davet gönderildiğini belirterek tüm İzmirlileri açılışa davet etti.

OPERA BİNASI’NIN TEMELİ 2013’TE ATILACAK

Anadolu’da opera binası olarak ilk kez inşa edilecek yapıyı da Karşıyaka’ya kuracaklarını, bina için yapılan yarışmanın ardından sözleşmenin de önümüzdeki günlerde imzalanacağını ifade eden Kocaoğlu, “2012 yılında projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. İzmir opera binası İzmir’in simge yapılarından bir tanesi olacak. 2013 yılı içinde de opera binasının temelini atarız” dedi.

TELEFERİKTE SONA GELİNDİ, GEMİ İHALESİ 30 NİSAN’DA

Teleferik ihalesinin de bittiğini anlatan, “Sonuna geldik. Teleferiğimize kavuşmak üzereyiz" diyen Kocaoğlu, gemi ihalelerinin de 30 Nisan’da gerçekleşeceğini söyledi. Kocaoğlu, “Son teknoloji, İzmir insanının zamanını tasarruflu şekilde kullanacak, emniyetli, konforlu seyahat sağlayacak bu yatırım için İzmir ilk defa bir gemi ihalesine çıkıyor. Bu da bizim dönemimize denk geldi. İhtiyacımızı karşıladığında en az 30-40 yıl körfez ulaşımında yepyeni bir pencere açacağız. 30 Nisan’da ihaleyi gerçekleştireceğiz” bilgisini verdi.