Türk Kadını’na seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78'inci yıldönümü İzmir’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi ile kadın örgütlerinin destek verdiği ilk etkinlik Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkiliğe her yaştan 400’e yakın kadın katıldı.

Etkinlikte kadınlar Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan çok sayıda ilginç pankart ve döviz taşıdı. Üzerinde, 'Aday olamadım! Seçilemedim! Çünkü...', 'Çünkü abilerim vardı okula gönderilmedim', 'Çünkü ev işçisiyim', 'Çünkü yoksulum', 'Çünkü kadınım', 'Çünkü okula gönderilmedim kardeşlerime baktım' yazıları dikkat çekti. Ancak, hem kendisi hem de taşıdığı pankarla en ilgi çeken katılımcı Başkan Aziz Kocaoğlu oldu. Kocaoğlu, etkinlik boyunca, "Ben belediye başkanıyım koltuğu kadınlarla eşit paylaşmak istiyorum" yazılı dövizi taşıdı.

AYDIN: ERKEK DEMOKRASİ DEĞİL, GERÇEK DEMOKRASİ

Etkinlikte ilk konuşmayı İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kısbes Aydın yaptı. Aydın, bugün TBMM’de kadının yüzde 14.2 oranında temsil edildiğine dikkat çekti. Bugünkü törenlerde siyasi partilerin erkek başkanları, belediye başkanları ve hükümet temsilcilerini yapacakları konuşmalarda kadınları ne kadar çok sevdiklerinden başlarının tacı olduklarında, cenneti ayaklarımızın altına serdiklerinden söz edeceklerini ancak,  tören sonrası yaşamın "Eski tas, eski hamam" devam edeceğini söyledi. Aydın, şöyle konuştu:

"Biz nüfusun yarısı kadınlar olarak her şeyin de yarısını istiyoruz. Biz sadece öbür dünyadaki cenneti değil, bu dünyadaki cennetleri de tatmak istiyoruz. Biz kadınlar 550 milletvekilinin 275’ini istiyoruz. Hakkımız olan sandalyeleri gasp eden erkekler artık çekilsin. Sadece parlamentoda değil, yerel seçimlerde belediye meclis üyerinin de yarısını istiyoruz. Başkan Kocaoğlu’dan burada belediye meclis üyelerinin yarısının kadın olması sözünü de istiyoruz."

Aydın, siyasette kadın kotası değil 'Fermuar liste' sistemi gelmesini istediklerini, aday listelerinin bir kadın, bir erkek olarak hazırlanmasını, yarışta erkeklerle şartların eşitlenmesini talep ettiklerini söyledi. Yüzde 10’luk seçim barajının kadınları olumsuz etkilediğini bunun düşmesini de istediklerini belirten Aydın, "Erkek demokrasi değil gerçek demokrasi istiyoruz" dedi.

Başkan Aziz Kocaoğlu ise, kadınları her alanda eşit hakka sahip olmayan ülkelerin geri kalmış ülkeler olduğunu söyledi. Her siyasi partide seçim dönemlerinde kadınların kapı kapı dolaşmasının teşvik edilmesine karşın başkan ve meclis üyelerinin çoğunluğunun erkek olmasının doğru olmadığını belirten Kocaoğlu, "2009 yerel seçimleri öncesi Genel Merkez’de meclis üyelerinin fermuar sistemiyle bir ilçede bir kadın, bir erkek, diğer ilçede bir erkek, bir kadın olarak düzenlenmesini talep ettim. Bu gerçekleşmedi. Ama 2014 yerel seçimlerinde aynı talebi daha da ısrarlı şekilde ileteceğim" dedi. Bu sözler kadınlar tarafından coşkuyla alkışlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi üst düzey bürokratlarında kadınlara çok görev verdiklerini, Türkiye’nin ilk kadın Genel Sekreterinin Pervin Şenel Genç olduğunu belirten Kocaoğlu, "Bu kadındır yapamaz, bu erkek yapar" anlayışıyla hareket etmediklerini görevi kim layıkıyla yapacaksa atadıklarını söyledi. Kadınları siyasette her kademede görev almaya davet eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"İzmir’de bu oran Türkiye’den fazla. Ama İzmir’e göre az. İzmir, eğer bugün Türkiye’nin en ileri, aydınlık kenti ise, gelişmişlik, eğitim düzeyi, insana, çevreye, suya, güneşe, havaya bakışında İzmir’in bir farkı var ise, bunu biz kadınlara borçluyuz. Sizin annelik duygusu ile sahip çıkmanızdır bizi burada biz kılan. İzmir bugün 'İzmir' ise, siyasi bir duruş sergiliyorsa bunu İzmirli kadınların hayata bakışına, yaşamın içinde olmasına, toplumsal duyarlılığına borçluyuz. Siz kadınlar, yaşam koşullarınızın geriye gitmesini değil, ileriye gitmesini istiyorsunuz. Toplumun her aşamasında daha fazla söz sahibi olmak istiyorsunuz. Canı yürekle, tüm içtenliğimle sizin mücadelenizi destekliyorum."

Konuşmaların ardından Kocaoğlu ve etkinliğe katılan kadınlar Cumhuriyet Meydanı’ndan Kültürpark’a bando eşliğinde yürüdü. Yürüyüş sırasında Başkan Kocaoğlu ve kadınlar Gençlik Marşı'nı okudu.



UB(İÖ/İD)