Çeşitli temaslarda bulunmak üzere iki günlük programla Antalya'da bulunan KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Akdeniz Üniversitesi'nin (AÜ), İş-Kur ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) desteğiyle düzenlediği 5'inci Uluslararası Akdeniz Girişimcilik ve İş Fırsatları Zirvesi'nin açılış törenine katıldı. Başbakan Küçük, Expo Center'da düzenlenen açılışa, eşi Gülin Küçük ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi ile birlikte katıldı. Açılışta ayrıca Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ve AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de yer aldı.

Açılışta konuşan Başbakan Küçük, Antalya'nın Kuzey Kıbrıs'a çok yakın olmakla birlikte çok sık biraraya gelinemediğini söyledi. Karşılıklı ziyaretlerin sıklaşması temennisinde bulunan Başbakan Küçük, dün akşam katıldığı Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (YÖRSİAD) onuruna verdiği yemekte genç yatırımcıların KKTC'de yatırım yapmak için heyecan duyduklarına şahit olduğunu söyledi. Başbakan Küçük, "Her geçen yıl daha da gelişen özel girişimcilere sahip Antalya'nın genç işadamlarına, kapılarımızın açık olduğunu belirtmek isterim" dedi. Bunun yanı sıra AÜ'nün girişimlerinin gurur verici olduğunu kaydeden Başbakan Küçük, şunları söyledi:

"Yıllarca özlemini çektiğimiz özel sektör, üniversite ve girişimciler bağını AÜ kurmuş ve başarmış. Kalkınan Türkiye'de, devamlı işsizliği azaltan Türkiye'de bu projenin büyük katkısı olacağına inanıyorum. Türkiye'de işsiz sayısının azalması bizleri mutlu ediyor. Bu çok önemli konudur. Yatırımcının kalifiye işçi bulması bakımından da üniversiteler üzerine düşen görevleri yerine getiriyor. KKTC'de de benzer çalışmaların sürdürülmesini arzu etmekteyiz."

Antalya Valisi Altıparmak, bugün 5'incisi düzenlenen zirvenin yıllar öncesinde hayal edilemeyecek bir zirve olduğunu söyledi. AÜ'nün Türkiye'de en çok eleştirilen bir konuda, halkla, iş dünyasıyla iş arayanlarla biraraya geldiğini kaydeden Vali Altıparmak, "Türkiye istihdam anlamında, işsizik oranında yüzde 10'un altına düştü. Bu çok önemli. 16'ncı ekonomi olabiliriz. Hatta 10'uncu büyük ekonomi de olabiliriz, ama asla bunun sarhoşluğuna kapılmamamız lazım. Zayıf gördüğümüz ülkelerin hala kişibaşı gelirleri 30 bin euroların üzerinde" diye konuştu.

AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise küreselleşen dünyada Türkiye'nin yükselen bir yıldız olduğunu söyledi. Bu süreçte Antalya'nın özel bir yeri olduğuna dikkati çeken Rektör Kurtcephe, küresel yarışta Antalya'nın marka değer haline geldiğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından KKTC Başkanı İrsen Küçük ve beraberindekiler, 5'inci Uluslararası Akdeniz Girişimcilik ve İş Fırsatları Zirvesi'nin açılış kurdelesini kesti. Başbakan Küçük ve beraberindekiler daha sonra stantları gezdi.