Türkiye’de tatil yapan Potter ailesi 28 Temmuz 2010 tarihinde rafting için Dalaman İlçesi'ne bağlı Gürleyik Köyü’ne gitti. Rehberler eşliğindeki ailenin bindiği bot, Dalaman Çayı’ndaki 14 kilometrelik parkurun 10. kilometresinde kayaya çarparak devrildi. Kazada 9 yaşındaki Cherys Alexandra Potter yaşamını yitirirken, ağabeyi 12 yaşındaki Marcus Potter yaralandı.

Kızının ölümünün ardından baba 50 yaşındaki Terence Sefton Potter, sorumluların cezalandırılması için mücadele başlattı. Cenaze sonrası Türkiye’ye gelen Terence Sefton Potter, 2 yıl boyunca hukuki mücadelesini sürdürdü. Bu mücadele sonunda rafting şirketinin iki yönetici ve iki çalışanı hakkında 'taksirle öldürme ve yaralamaya neden olmak' suçundan dava açıldı.

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya 15 yılla yargılanan şüpheliler şirket yöneticileri 34 yaşındaki A.K., 53 yaşındaki O.T., çalışanlar 30 yaşındaki İ.A. ve 28 yaşındaki M.A.D. katılmazken, müşteki Cherys Alexandra Potter’in babası Terence Sefton Potter ile annesi 51 yaşındaki Julia Potter hazır bulundu.

Baba Potter, duruşmada, 2010 yılında eşi ve çocuklarının tatil için Türkiye’ye geldiğini, kendisinin Fransa’ya gittiğini belirtti. 28 Temmuz 2010 tarihinde, kızının, katıldığı rafting turunda meydana gelen kazada öldüğünü kaydeden Potter, bu nedenle bu davanın açıldığını söyledi. Potter, "Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevlilerinin denetim görevini yapmamaları nedeniyle kusurlu olduğu yönünden bilirkişi raporu verildi. Bu nedenle müdürlük görevlilerinden şikayetçiyim. Daha önce aynı nehirde 8 ölümlü kaza olmuş. Buna rağmen hiçbir şey yapılmamış. Rehberler bu konuda eğitilmemiştir. Kızımın ölümünden sonra sistemin nasıl işlediği daha doğrusu yetkililer tarafından denetim yapılmadığı ortaya çıktı. Müdürlük raftingi düzenleyen şirketin 25 Ağustos 2010 tarihinde lisansının iptal edildiğini söyledi. 3 Eylül 2010 tarihinde ben aynı yerde aynı şirket tarafından rafting turuna katıldım. Turdaki rehber kızımın ölümündeki kazada görev alan aynı rehberdi. Lisansının iptal edildiği söylenen şirket ve rehber benim katıldığım turda çalışmaya devam ediyordu" dedi.

Aynı kişilerin 2011 yılında da çalışmaya devam ettiğini kaydeden Potter, "Ben bunun üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne gelerek aynı şirketin çalışmaya devam ettiğini ihbar ettim. Yazılı herhangi bir dilekçe vermedim. Görüşmemden sonra müdürlük aynı kişilere yeni bir çalışma lisansı verdi" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın web sitesinde söz konusu bölgede raftingin hala bugün bile çocuklar için güvenli olduğu yolunda reklam yapıldığını belirten Potter, "Kazanın meydana geldiği yer hakkında raftinge başlayanlar ve gençler için güvenli olduğu söyleniyor. Yaptığım araştırmaya göre, bu nehir uluslararası standartlarda sadece profesyonel sporcuların rafting yapabileceği bir yer" diye konuştu.

Terence Sefton Potter, dosyaya eklenmesi için daha önce Dalaman Çayı’nda meydana gelen rafting kazalarının yer aldığı iki DVD’yi mahkemeye sundu. Duruşma, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için 20 Şubat 2013 tarihine ertelendi.



CA(İÖ/SS)