Müzik tutkunu Yavuz Gül, yıllarca üzerinde çalışıp tekne kısmı lavta, buzuki, gitar, ud karşımı olan 'divane' adlı enstürmanı yarattı. Bu enstürmanın ünü, yıllardır elinden bağlamasını düşürmeyen Orhan Gencabay’ın kulağına da gitti. Yavuz Gül, patentini de aldığı 'divane'lerden birini Orhan Gencebay’a hediye etti. Bu sazı beğenen Gencebay, televizyon programlarında, konserlerinde elinden düşürmemeye, şarkılarını onunla çalıp söylemeye başladı. Gencebay ile Gül’ün 2005 yılında başlayan dostlukları da o günden bugüne sürüp gitti. Orhan Gencabay’a benzerleğiyle de dikkat çeken 58 yaşındaki Yavuz Gül, ünlü sanatçıya olan hayranlığının, divaneyi yaratmasında büyük etken olduğunu belirterek, "Kendisi ile zaman zaman görüşür, birlikte divane çalar, söyleriz" dedi.

BAĞLAMA İLE ALMANYA'DA TANIŞMIŞ

Bağlama ile Almanya’da, çocukluk yıllarında tanıştığını anlatan Gül, "Uzun yıllar hobi olarak çaldım. Daha sonra İzmir’e dönüp, mesleğim olan elektrik mühendisliğinin yanında, kurduğum atölyede bağlama üretmeye başladım. Ancak bu buna yeterli gelmedi. Meslek bilgimi de kullanarak kendime ait bir enstrüman yaratmak istedim" diye konuştu.

Hem Türklerin hem de Yunanlıların çaldığı lavtanın, gitarın atası olduğunu belirten Gül şunları söyledi:

"Lavtayı çalmak çok hoşuma gitti. Daha sonra 5- 6 yıllık bir emek sonucu, lavta, buzuki, gitar ve uda benzeyen 'divane'yi yapıp patentini aldım. Divaneyi yaparken ladin, akçaağaç, maun ağaçlarını kullandım. Bağlamaların sapı ağaçtır. Ben divanede sapın içine farklı olarak metal sistem uyguladım. Şimdi ise Ar-Ge çalışmasını yapıyorum. Bu işi ticaret için yapmıyorum. Başta Orhan Gencebay olmak üzere bazı halk müziği sanatçılarına hediye ediyorum. Yarattığım enstrümanı bir müzik profesörü olan Gencabay’ın kullanması beni çok mutlu etti."



MO(İÖ/COŞ)