Türkiye sınırına araçlarla ve yaya olarak gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Suriyeliler, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ne bağlı Bükülmez, Kavalcık ve Kuşaklı köylerine geçiş yaptı. Son 24 saatte sığınma talebinde bulunan toplam 900 Suriyeli, sınırda işlemleri yapıldıktan sonra Gaziantep ve Kilis'e gönderildi. Gelenlerin arasında ateşli silahla yaralandığı belirlenen 6 Suriyeli ise götürüldüğü Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Hatay'ın Yayladağı'ndan Türkiye'ye giriş yapan bir üsteğmen ile bir astsubay, işlemleri yapıldıktan sonra Suriye ordusundan kaçan askerlerin barındığı Apaydın Köyü'ndeki çadır kente gönderildi.

KİLİS'TEN 800 KİŞİ GEÇTİ

Kilis'in Öncüpınar Hudut Karakol Komutanlığı bölgesinden geçişler de devam ediyor. Mayınlı sahadan Türkiye'ye geçen Suriyeliler, işlemlerinin ardından Öncüpınar Gümrük Kapası Hac Konaklama Tesisleri'ndeki konteyner kent ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerine gönderildi. Kilis'ten Türkiye'ye son 24 saatte geçen Suriyeli sayısının ise 800 olduğu bildirildi.

SAYI 21 BİN 285

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Türkiye'de toplam 21 bin 285 Suriye vatandaşının bulunduğunu bildirildi. 4- 5 Nisanda Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli sayısının bin 622 olduğu belirtilen açıklamada ise şöyle denildi:

"Bugüne kadar ülkemize toplam 35 bin 310 Suriye vatandaşı giriş yapmıştır. Bugün itibarıyla, Hatay'da 7 bin 726, Gaziantep'te (Nurdağı- İslahiye) 4 bin 770 ve Kilis'te 8 bin 724 olmak üzere toplam 21 bin 220 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca, 33'ü refakatçi, 32'si hasta ve yaralı olmak üzere toplam 65 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 21 bin 285 Suriye vatandaşı bulunmaktadır."

KONTEYNER KENTTE HAYAT

Öte yandan Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı Hac Konaklama Tesisleri'ndeki 315 bin metrekare alan üzerine kurulan konteyner kentte kalan Suriyeli sayısı 8 bin 724'ye yükseldi. 2 ilköğretim okulu, 1 lise, 2 cami ile onlarca sosyal tesisin bulunduğu konteyner kentte çalışmalar ise son aşamaya geldi. Konteynerlerde bir evde olması gereken tüm eşyaların bulunduğu belirtilirken, Suriyeliler ise geniş güvenlikli alanda gezerek vakitlerini geçiriyor.

Kilis Valisi Yusuf Odabaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2 bin konteynerin kurulduğunu söyledi. Odabaş, "Suriyeli misafirlerimizin tüm ihtiyaçları göz önüne alınarak çalışmalar yapılıyor. Bugün itibariyle 8 bin 724 kişi var. Sayı her geçen gün artıyor. Sosyal donatıları tamamlanmak üzere konteynerler yerleştirildi. Konteyner kentin yan tarafında hazine arazisi var. Burada da konteyner kente ek yapacağız. Böylece 339 bin metrekarelik alan üzerine konteyner kent kurulmuş olacaktır. Bugün itibariyle 4 uzman doktorumuz konteyner kentte görevlendirildi. Biz Valilik olarak kalabalık aileleri istiyoruz. 6 kişi veya üzerindeki aileler, eğer kalabalık aileler gelirse konteyner kentte fazla insan kalır. Bu nedenle nüfusu küçük aileleri Hatay veya İslahiye'ye göndereceğiz" dedi.



DHA(BK/BT)