CHP Lideri Kılıçdaroğlu, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasının başında Hakkari'de şehit olan 8 askere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyen Kılıçdaroğlu, PKK'lı teröristlerin ellerini sallaya sallaya gelip askerlerimizi şehit ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Terörü en şiddetli şekilde lanetliyoruz. Bu ülkenin birliğini ve dirliğini terör ve onun mensupları asla ve asla bozamayacaktır. Biz etle kemik gibi kaynaşacağız ve teröre karşı yüreklice duracağız. Onlar bizim onurumuz. Onlar bu ülke için bedel ödediler" diye konuştu.

"Bu ülkenin birliği için eğer bedel ödenecekse bütün CHP'liler her yerde ve her zaman bedel ödemeye hazırdır" Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Onların tertemiz alınlarından öpüyorum, onların önünde saygıyla eğiliyoruz. O annenin dramını bilmemiz gerekiyor. Neden bu olaylar oluyor? Bütün yurttaşlarımı düşünmeye davet ediyorum. Siyaset kurumu ne yapıyor? Uludere'yi hatırlayın. İnsansız hava araçları tespit ettiler, bombaladılar. Bir de Dağlıca'yı hatırlayın. Ağır silahlarla geliyorlar, hazırlık yapıyorlar. Etrafı sarıyorlar. Ateş ediyorlar. 8 askerimizi şehit ediyorlar. Ellerini kollarını sallayarak gidiyorlar. Biz sormayacak mıyız; 'Arkadaş senin bu insansız hava araçların ne oldu?' Sana istihbarat verilmedi mi? Ne oldu bunlar öyle oldu? Uludere'yi hatırlayın. Bir de Dağlıca'ya bakın. Senin İHA'larına ne oldu? Sana istihbarat verilmedi mi? Biz terör konusunda da azim ve kararlılıktan vazgeçmeyeceğiz. Bu ülkeyi her düşmana karşı her şart altında azim ve kararlılıkla koruyacağız. Biz milletimizi azimle ve kararlılıkla koruyacağız. Bu bizim ahdımızdır."

MÜYESSER YILDIZ'IN TAHLİYESİ

Oda TV davasında Müyesser Yıldız'ın tahliyesine de değinen Kılıçdaroğlu, "Gazeteci arkadaşımız Müyesser Yıldız tahliye oldu. Onun hiç suçu yok, kimse sahip çıkmadı. Kapalı cezaevinden çıktın ama açık cezaevine geldin. Türkiye'yi açık cezaevine çevirdiler. Kalemine güvenen herkesi cesurca yazmaya davet ediyorum. Korkmayın bu ülke halk sizin yanınızdadır" dedi.

ŞANLIURFA CEZAEVİNDEKİ OLAYLAR

Şanlıurfa'daki cezaevindeki olaylar ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Türkiye'de sıcağın en olduğu yer Şanlıurfa. Peki nasıl oluyor da cezaevinde 13 vatandaş diri diri yanar? Vantilatör koğuşta bir tane. Klima alınacak yasak. 15 metrekarelik yerde 30 kişi kalıyor. Her kişiye 2 dakika tuvalet düşüyor. 24 saatin 20 saatinde su yok. Nazi'lerin toplama kampından söz etmiyorum. 21. yüzyıl Türkiye'sinden bahsediyorum. Bu insanlar isyan etmesin de ne olsun. Her darbe döneminin kariyeri işkenceleridir. Hasdal, Metris, Diyarbakır Cezaevleri. Bizim işkence haneleri çok dikkatli izlememiz gerekiyor. Eğer cezaevleri işkence haneye dönmüşse orada adalet arayamazsınız. 21. yüzyıldayız. Hayvanların yaşam koşullarıyla ilgili standartları vardır. Peki insanların kaldığı cezaevlerinin standartları var mı? Bunlar cezaevi değil ölüm evi."

BAKAN ERGİN'E ELEŞTİRİ

Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in eleştirerek, "13 Nisan 2011'de Şanlıurfa Barosu bakanlığa rapor verdi, ilgilenen var mı? Yok. O işin gereğini yapmak için de adam gibi adam olmak lazım. Pozantı'yı da Şanlıurfa'yı da unutmayacağız, unutturmayacağız. Bakan 'sorumlular cezalandırılacak' diyor. Bakan sorumlu mu arıyorsunuz ? Çok basit önünüze ayna alacaksınız, aynaya bakınca sorunu göreceksiniz. Sorumluluğun gereğini yapacak yürek var mı Bakan da orada emin değilim. Bunun hesabını sen vereceksin Bakan" diye konuştu.

"ÖNCE KENDİLERİNİ SORGULAMALARI LAZIM"

10 yıl içinde tutuklu ve hükümlü sayısının 56 binden 126 bine çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, "2500'e yakın çocuklar hapiste. Tabloyu yaratanlar önce kendilerini sorgulamaları lazım. Politikalar suç üretiyorsa 59 binden 126 bine çıkar. Gaziantep Cezaevi 552 kişilik kapasiteyle kurulmuş, 1650 kişiye çıkmış. Şanlıurfa'da kadınlar cezaevinde 20 kişilik koğuşta 62 kadın kalıyor. 5'i 70'in üzerinde. 62 kadın tek tuvaleti kullanıyor. Günde 2 defa yarımşar saat su veriliyor. Ben zulüm hane diyorum. İşkence hane diyorum. Gerçek fark edilmedi mi? Kim fark etti? CHP "dedi.



(MV/SS)