CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılış ve ziyaretler için geldiği İzmir’de partisinin milletvekilleri, belediye başkanları ve partililer tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan Ege Üniversitesi- Evka 3 Metro hattının açılışını, Evka 3 İstasyonu’nda yaptı. Açılışa, belediyeye yönelik operasyon sonrası hazırlanan iddianamenin kabul edilmesiyle açılan davanın 3 Nisan’da yapılacak ilk duruşması öncesi partililerin tepkisi damga vurdu. Partililer üzerinde 'Zulmün karşısında susanlar dilsiz şeytandır', 'Adalet istiyoruz', 'Ne zulüm ne merhamet sadece adalet', 'AKP çek elini İzmir’den', 'İzmir’de huzur istiyoruz', 'Eşitlik, özgürlük, adalet', 'İzmir Azizdir, Aziz kalacak', 'AKP adalet düşmanı', 'Özgürlük İzmir’in sembolüdür' yazılı pankartlar açıldı.

KOCAOĞLU CAM GİBİ TEMİZDİR VE SAFTIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada, 397 yılla yargılanacak Başkan Kocaoğlu’nun cam gibi temiz ve saf olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

“İzmir’in bir özelliği var. İzmir, Türkiye’nin çağdaş penceresidir. Baktığınız zaman çağdaşlığı, uygarlığı görürsünüz. O açıdan herkes İzmir’e özenir. Anadolu’dan akın akın gelirler. İş bulup geçinmeye çalışırlar. İzmir kentinin yöneticileri kendileri için değil, İzmir için çalışıyorlar. Birileri 'CHP’li belediyeler çalışmıyor’ derler. Az önce Kocaoğlu İzmir için yaptıklarının bir bölümünü anlattı. Bundan sonra anlatacakları da var. Sitem etmemek de mümkün değil, sana ne başkan bu kadar yatırım yapmaya. Yan gel yat. Bişey olmaz. Sana, sen misin çalışan. Çalışırsan birisi de kalkar seni 397 yılla yargılar. Ne yaparlarla yapsınlar. Ne derlerse desinler, Kocaoğlu cam gibi temizdir ve saftır. Kimse bir şey söyleyemez. Bakınız çetelerden söz ediliyor. Hangi çete Allah aşkına. Merhaba Sayın çete reisi, iyi misin? O kendisi için çalışmadı. İzmir için çalıştı. Hayatını İzmir’e vakfetti. Hiçbir ortamda kendisiyle ilgili olumsuz bir şey çıkmadı. Davayı açanlar da kendisi ile ilgili bir şey bulmadı. Metro istasyonunu açıyoruz. 2002 yılında Ankara’da da Kızılay Çayyolu metrosunun temeli atıldı. 2002 -2012 ne oldu? Bir şey yok. Oradaki tüneller korku tüneline dönüşmüş durumda içinden ağaçlar çıkıyor. Baktılar beceremiyorlar, Ulaştırma Bakanı 'yeter artık bundan sonrası ben yaparım’ dedi. İzmir Anakent Belediye Başkanı ne diyor? Ben yapacağım, İzmir için yapacağım, bana gölge etmeyin diyor.”

'KASIMPAŞA İMAMI' SLOGANINA TEPKİ

Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında kalabalık 'Kasımpaşa imamı kaça sattın vatanı' diye slogan atıldı. Konuşmasını kısa süre kesen Kılıçdaroğlu, ardından  “Kasımpaşa imamı demeyin. Tüm imamlara saygılıyız. Onlar kendi görev alanlarının önemli kanaat adamlarıdır. Bunu öbür imamlarla karıştırmayın” dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediye başkanımız metroyu açıyor. 'Kentsel dönüşüm yapacağım Bakanlar Kurulu’ndan izin istedim’ diyor. İzin gelmiyor. Niye verilmez izin? Ankara’da o izinlerin takipçisi olacağız. Aziz Başkan’ın önünü açacağız. Tüm engellemelere rağmen uluslararalı kuruluşlar anket yapıyorlar. Türkiye’de en büyük dönüşümü yapan kent İzmir diyorlar. Dünya söylüyor bunu. Başbakan diyor ki, okullara süt dağıtacağız. Projelerimizin çalışmasına alıştık artık. Yapılamaz diyorlardı seçimler bitti baktılar ki uygulanabiliyor. Memnunuz. Eğer bu halka hizmet edilecekse bizim projelerimizden yararlanın. Yeter ki halk için çalışın, cebiniz için çalışmayın. 2005 yılından itibaren Kocaoğlu okullarda süt dağıtıyor. Haberleri yeni olmuş ki onlar da dağıtıyor. Öğrencilerimize meyve, süt dağıtıyoruz. Okullarla ilgili ihtiyaçlar gideriliyor. Sanıyorlar ki CHP’li belediyeler bir şey yapmıyor. Halk inanıyor.”

YOLSUZLUK EN TEMEL SORUN

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yolsuzluklara vurgu yaparak, "Zorlu günlerden geçiyoruz. Yolsuzluk en temel sorun. Yolsuzluklar bir toplumu kemiren temel eksikliktir. Bir toplumda eğer yolsuzluk almış başını gidiyorsa, bir anlamda bu olağan karşılanmaya başlanmışsa o toplum iflah olmaz. Ahlaki değerlerin güçlü olması lazım. Bu mücadele toplumu diri tutar. Hepimiz vergi ödüyoruz. Anne mama alırken vergi öder, su içerken otobüse binerken vergi öderiz. Bu nedenle kaynaklara sahip çıkmak yazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi topladığı kaynaklarla borçlarını ödüyor. Yemiyor yedirmiyor, çalıyor hizmet üretiyor işin özeti budur” dedi.

"KURAN’I KERİMİ YOLSUZLUĞA ALET EDİLİYOR"

Kemal Kılıçdaroğlu, toplumda büyük tepki gören 4+4+4 yasa teklifi ile Kuran’ın yolsuzluklara alet edildiğini öne sürerek, şöyle konuştu:

“Meclis'te 4+4+4 yasa teklifi getirdiler. Bu işin özü 20 milyar dolarlık hırsızlığı gizlemedir. 2030 yılına kadar en az 20 milyar dolarlık hırsızlık kapatılmak isteniyor. İstenirken kutsal kitabımızı Kuran-ı Kerim alet ediliyor. Bakın, çok önemli bir şey söylüyorum. 20 milyar dolarlık ihaleler Kamu İhale Kurumu dışında tutuluyor ve bu yasanın içine konuyor. Öğrencilerle ilgili bir kanun teklifinin içinde 20 milyar dolarlık hırsızlığın işi ne? Karşı çıkınca ben biliyorum şimdi Başbakan meydanlara inecek 'Efendim bunlar Kuran’ı Kerim’e karşı’ diyecek. Ben hırsızlığa yolsuzluğa karşıyım. Bu yolsuzluğun yasa teklifi içinde ne işi var? Hem çocukların geleceğinden, hem milletin geleceğinden çalıyorlar. Bana bir Allahın kulu çıksın söylesin, 20 milyar dolarlık ihaleler nasıl oluyor da Kamu İhale Kurumu dışına çıkarılıyor. İlk kez Cumhuriyet tarihinde AKP’nin oylarıyla Kuranı Kerim kutsal kitabımız yolsuzluklara kalkan edilmiştir. Utanıyorum bunu söylemekten. Bu Ahlaksızlıktır. Kutsal kitabımız baş tacımızdır. Onu evlerimizde tutarız. Başucumuza asarız. Onun için annelerimiz süslemeler yapar. Elimize besmeleyle alırız. Sen tutuyorsun bunu 20 milyar dolarlık yolsuzluğun kılıfı olarak sunuyorsun. Din eğitimine karşı değiliz, inananlara saygılıyız. Nasıl bir din eğitimi verilecekse pedagoji uzmanlarına söyleriz, verilebilir ama CHP bunu yolsuzlukların kılıfı olarak kullanmadı, cebini doldurmak için değil halka hizmet için mücadele etti.”

YOLSUZLUĞA KILIF YAPANLARA İZİN VERMEYECEĞİZ

Kılıçdaroğlu, “Bizim özümüz de sözümüz de birdir. Özümüzü ve sözümüzü her yerde her ortamda söyleriz. Yolsuzluk yapanların arkasında durmadık. Hiçbir yerde yolsuzluk yapanları savunmadık. En kutsal inançlarımızı yolsuzluklara kılıf olsun diye kullananlara izin vermeyeceğiz. Bunu her yerde anlatacağız. Bunu kul hakkı yemeyen tüm insanların ülke sathında anlatması lazım” dedi.

BAŞKAN SÖZ VERDİ VE TUTTU

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız, diğer başkanlarımız size hizmet etmeye çalışıyorlar. Eksiklikleri yanlışlıkları olabilir hepimiz insanız. Ama onların düsturu 'ben hizmeti halk için yapacağım’ diyor. Ankara metrosunun temeli, 2002 yılında atıldı 2012 oldu. Tünelin içine hayvanlar bile giremiyor, korku tüneli oldu. Ne oldu? Ne yapıyorsunuz? diye soran oldu mu cevap yok. Bakın Belediye Başkanı’mıza ulaşım projesi yaptı, 90 dakika olacağını söyledi, yaptı. O projenin uluslararası ödül aldığını biliyor musunuz? İzmir’e ilk kez 1970’li yılların başında eşimle geldim. Görev gereği Kuşadası’na gidiyordum. Eşime 'Biz askerlikten sonra İzmir’e yerleşelim buradan güzel bir şey olamaz' dedi. Ama kader görev yerim İstanbul’a çıktı. İzmir dünyanın en güzel kentidir. Çünkü insanları güzel. İzmir sevgiyi öğretiyor. Kadifekale önceden görülmezdi şimdi onu görüyoruz. Başkan kimseden borç para da istemiyor sadece 'bana izin verin, engellemeyin’ diyor. Yerel yönetimler özerklik şartı olsun demiştim. Buna en çok İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihtiyacı var. Onu özel kılmalıyız. Bakanlar Kurulu, kentsel dönüşüme izin vermiyor. Başkan gecekonduları bitirecek söz verdi ve sözünü tuttu. 'Taşeronluğu bitireceğim’ dedi ve bitirdi.”

YİYOR AMA HİZMET DE ÜRETİYOR DEMEK ÇÜRÜMÜŞLÜKTÜR

CHP Genel Başkanı, Kocaoğlu’nun projelerini şu sözlerle anlatı:

“İzmir’de hepimizin hayranlık duyduğu Türkiye’nin her yanından da gelip görmek için can attığı Doğal Yaşam Parkı’nı kurdu. Türkiye’de örneği yok. Yıllardır söylüyor AKP’li başkanlar hayvanat bahçesi kuracağız diyorlar. Gel Başbakan İzmir’e yaşam parkını gör, gez. Nasıl hizmet üretiliyormuş gör bakalım. Önemli olan şu, halka hizmet ettiğiniz zaman akşam yatarken başınızı yastığa huzur içinde koyarsınız önemli olan budur. Vicdanınız rahatsa bir sorununuz yok demektir. Çabamız sizin için dini siyasete alet etmedik, inançlara kimliklere saygı duyduk. Dedik ki insan Allahın yarattığı en değerli varlıktır ve bizim başımızın üstünde yeri vadır. Biz kul hakkı yememeyi temel felsefe edindik. Bazıları, ‘yiyor ama iş de yapıyor’ diyorlar. Bu inançsızlıktır bu çürümüşlüktük. Yemiyor yedirmiyor, çalışıyor halka hizmet üretiyor örnek mi istiyorsunuz. İzmir geleceksiniz başkanın kapısını çalacaksınız.”

İKİ İSTASYON VE TÜNELE 90 MİLYON LİRA

'İzmir Aziz’dir Aziz kalacak', 'Halkçı Aziz', 'Aziz’e uzanan eller kırılsın' tezahüretları eşliğinde kürsüye çıkan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iki istasyon ve tünel için 90 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldığını, kamulaştırma bedelinin 22 milyon lira, vagonların 95 milyon liraya alındığını belirterek, 2 kilometre 250 metrelik tünel ile iki yeni istasyon eklediklerini durak sayınının 12’ye çıktığını ifade etti.

Kılıçdaroğlu metronun açılış kurdelesini kestikten sonra hatıra kent kartı gösterip metroya bindi. Daha sonra metroyu kullanarak ege Üniversitesi'ne gitti.



ED(İÖ/AAA)