CHP lideri Kılıçdaroğlu, Hakkari'de yaralanan askerleri GATA'da ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, askerlerin sağlıklarının gayet iyi olduğunu belirterek, "Hayata gülümseyerek bakıyorlar. Yaşadıkları acıları büyük ölçüde unutmuş durumdalar. Kendilerine teşekkür ettim. Türkiye'nin değişik illerinden: Mardinli, Ağrılı, Çorumlu, Hataylı var. Yani bir Türkiye mozaiği var" dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırmalar ardından Başbakan'ın bu konudaki sözlerine tepki göstererek şöyle devam etti:

"TBMM'yi toplantıya çağırmak, Türkiye'nin en temel sorunlarını TBMM'de görüşmek, Suriye gibi İran gibi ilişkilerimizin son derece gerginleştiği bir ortamda hükümetin yasama organına gelip bilgi vermesini istemek ne zamandan beri PKK terör örgütünün arkasına takılmak oldu ? İnsan ağzından çıkan lafı bir duymalı. İnsanda biraz ar, edep, riya olmalı. Meclis'ten kaçmak olur mu ? Şehitlerimiz arka arkaya geliyor, Suriye ile savaşın eşiğindeyiz. Suriye'de kan gövdeyi götürüyor. İran Genelkurmay Başkanlığı açıklama yapıyor. Türkiye daha sert bir açıklama ile cevap veriyor. Bütün bu tablolar yaşanırken milletvekilleri tatilde mi olsun ? Hiç kimse parlementodan kaçmasın." 

"ORTAK DEKLARASYON YAYIMLAYALIM"

TBMM'nin gerekirse Suriye ve İran konularında ortak deklarasyon yayımlaması gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, bu deklarasyonla bir milli duruş sergilenmiş olacağını söyledi. Halkın, "Olaylar bu kadar büyüdü, gelişti. Kan gövdeyi götürüyor. Ülkede büyük bir huzursuzluk var. Milletvekilleri ne yapıyor ?" dediğini ifade eden CHP lideri, "Biz de görevimizi yapıyoruz. Milletvekilleri toplansın, hükümet gelip bilgi versin. Hükümetin haklı yönleri varsa hep birlikte destekleyelim ve hükümetin daha güçlü olmasını isteyelim" dedi.

"SURİYELİ MUHALİFLERE SİLAH VEREN KİM?"

Suriye'deki olaylar konusunda hükümetin izlediği politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu şunları söyledi;

"Suriye'de kan gövdeyi götürüyor, insanlar birbirini boğazlıyor. Onların eline silah veren kim ? O silahlar Türkiye üzerinden mi gidiyor ? Eğer böyle bir tablo varsa yazık günah. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı vermiş bir ülkenin evlatları olarak, nasıl olurda bir ülkenin içişlerine müdahale edebiliriz ? Nasıl orada müslümanların birbirini boğazlamaları için Ramazan ayında onların eline silah tutuşturabiliriz ? Başbakan'ın gelmemesinin nedeni şu: Gelip parlementoda ne söyleyecek ? Hesabını veremeyeceğini o da biliyor. İzlenen politikaların Türkiye'yi çıkmaza soktuğunu o da biliyor. Bildiği için parlementodan kaçıyor. O kaçsın bir kovalayacağız. Milli iradenin tecelli ettiği yere Başbakan gelecek, hesabını verecek. Eğer hesap vermekten korkuyorsa o koltukta oturmamalı. Başbakanlık makamı millete hesap verme makamıdır. Başbakanlık makamı Türkiye'de milletin huzur içinde yaşamasını sağlama makamıdır. Başbakanlık makamı toplumu gerginleştiren makam değildir. Başbakanlık makamının hakkını vermeli, insanları bölmemeli, ayrıştırmamalı. Bu ülkede herkesi kucaklamalı Başbakan. Söylediği sözler yenilir yutulur değil. Kullandığı ifadeler yenilir yutulur değil. Toplumu ayrıştırıyor. Böyle bir anlayış olabilir mi ?"

"GENELKURMAY BAŞKANI YARIN BENİ ZİYARET EDECEK"

Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Özel ile aralarında herhangi bir sorunun söz konusu olmadığını vurgularken, "Zaten beni yarın ziyaret edecek. Genelkurmay Başkanlığı ile ilişkilerimiz devlet adabı içerinde olan ilişkilerdir. Şehit cenazesi ortamında, belki el sıkışmamış olabiliriz ama en azından birbirimize 'nasılsın?' dedik." diye konuştu.

"TALİMAT SİYASİ OTORİTEDEN"

MİT tarafından dinlendiği iddiasını yineleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu; "Biz dinlemenin yapıldığını, talimatın siyasi otorite tarafından verildiğini gayet iyi biliyoruz. Ne söyleyecekler, resmen 'biz dinliyoruz' mu diyecekler ? Diyemezler bunu. Çünkü yaptıkları iş yasadışı. Bir insanın telefonunu dinlemek ayıptır, aşağılık bir iştir. Eğer mahkemeden karar alıp telefonlarımızı dinliyorlar ise söyleyecek hiçbir şeyim yok. Hiçbir yasal başvurum olmayacak. Şunu söyledim: Belki insan olmalarından dolayı nedamet duyarlar da 'Ayıptır yaptığımız şey derler' O noktaya gelirler diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.



BY(İD)