KESK Edirne Şubesi'ne bağlı Kadın Komisyonu üyeleri, hükümetin kürtaj ve sezaryen konusundaki açıklamalarını protesto etmek için trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’nde bir araya geldi. Yaklaşık 30 kadının katıldığı eylemde, dövizler açarak sloganlar atan grup adına konuşan Neşe Kandeğer, kürtajın istenmeyen bebeklerin tıbbi olmayan yollarla düşürülmesini engelleyen, anne ölümlerini azaltmada büyük etkisi olan bir yöntem olduğunu ifade etti. Kandeğer, şunları söyledi:

"Kürtaj hakkında karar verecek olan, kadının doğurganlığı üzerine söz sahibi olan erkek, devlet değil, kadınının kendisidir. Sezaryen ise tıp insanlarının anne- bebek sağlığı açısından değerlendireceği bir doğum yöntemidir. Biz kadınlar, kadınların bedeninin, yaşamının zapturapt altına alınmasına itiraz ediyor, kadınların bedeninin sadece kadınlara ait olduğunun tartışılmayacağının altını çiziyoruz. Kadınların sokak ortasında katledilmesini seyreden, kendi dini referans ve yaşam tarzını topluma faşizanca dayatan zihniyetin kürtajı, sezaryeni cinayetle eşleştiren yaklaşımı kınıyoruz."

Eylem yapan kadınlar, ellerinde 'Rahim benim, hayat benim, karar benim', 'Kadın cinayetleri politiktir' yazılı dövizler taşıdı.

EYLEMİ ÖĞRENCİLER DE İZLEDİ

Kadınların eylemi sırasında Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’ne bağlı Büyükkarıştıran Beldesi İlköğretim Okulu 5/A öğrencileri de başlarında sınıf öğretmenleri Güler Demir ile birlikte caddeye geldi. Edirne’nin tarihi alanlarını gezmek için kente gelen yaklaşık 20 öğrenci de eylemi izleyerek alkışlarla destek verdi. Öğretmen Demir, daha sonra öğrencilerini de alarak eylem yapan grubun arasından ayrıldı.



EÖ(LK/BT)