KESK Genel Merkezi’nin Ankara’da düzenlediği 4+4+4 eğitim sistemini protesto eylemine katılmak isteyen KESK Manisa Şubeler Platformu üyelerini taşıyan otobüs öğretmenevinden saat 22.00’de hareket etti. Otobüs, Manisa-Turgutlu yolunda cezaevi önüne geldiği sırada trafik polisleri tarafından durduruldu. Çevik Kuvvet ekipleri ile panzerin hazır bulunduğu noktada, 45 HD 799 plakalı otobüsün ruhsatına ve sürücünün ehliyetine el konuldu. Otobüsten inen KESK üyeleri polise tepki gösterdi. Emniyet görevlileri, İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği genelge doğrultusunda Ankara’da yapılacak eyleme hiçbir ilden KESK üyelerinin katılmasına ve otobüslerin illerden çıkışlarına izin verilmediğini ve bakanlık genelgesinin KESK’e bağlı Eğitim-Sen Şubesi’ne tebliğ edildiği halde hareket edilmek istendiğini bildirdi. Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Remzi Şirin, anayasal hakları olan seyahat özgürlüklerinin kısıtlandığını kaydederek, sendika avukatlarını çağırdı. Otobüsün durdurulduğu yere gelen avukatlar Ali Arslan ile İmren Çakır, durumla ilgili bilgi aldı. İmren Çakır, KESK üyelerinin seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını ifade ederek, emniyet yetkililerine, "Sizler anayasal bir suç işliyorsunuz. Kimsenin seyahat özgürlüğünü kısıtlayamazsınız. Elinizdeki genelgenin ise bir hükmü yok" dedi. İki avukatın devreye girmesine karşın emniyet görevlileri genelgeyi uygulayacaklarını ve kent çıkışına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Ankara’ya hareket edemeyen ve kentten çıkmalarına izin verilmeyen KESK üyelerinin tamamı otobüsten inerek 'Baskılar bizi yıldıramaz' diye slogan attı ve uygulamayı protesto etti. Bu sırada otobüs firmasının yetkilileri de olay yerine geldi. Şoförün ehliyeti ve aracın ruhsatının alınması gerekçesiyle hareket edilemeyeceğini belirten firma yetkilileri, otobüsü geri götürmek istedi. KESK üyeleri otobüsü geri döndermek istemeyince kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginlik, polisin araya girmesiyle yatıştırıldı.

Ankara’ya gidemeyen KESK üyeleri tepkilerini göstermek için saat 03.30’a kadar durduruldukları yerde bekledi. Havanın soğumasıyla ateş yakan KESK üyeleri kimi zaman halay çekti, kimi zaman şarkı söyledi. Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Remzi Şirin, hükümetin kendilerine antidemokratik bir uygulama yaptığını belirterek, "Bizim seyahat özgürlümüzü kısıtladılar. Faşizanca baskılarla Ankara’ya gitmemizi engellediler. Ancak baskılar hiçbir zaman bizi yıldıramaz. Ankara’ya gidemiyorsak eylemimizi burada yaparız" diye konuştu.

KESK üyeleri daha sonra otobüse binerek kent merkezine hareket etti. Sendikacılar eylemlerine Eğitim-Sen Manisa Şubesi’nde devam ederek, sabaha kadar sendika binasında bekledi.



İK(İÖ/CK)